Ylvis-«reven» skapte nabofykt

Bård Ylvisåkers «The Fox»-kostyme fikk offentlig oppmerksomhet lenge før YouTube-hiten.

FRYKTET REVEN: Allerede i 2006 ble drakten Bård Ylvisåker bruker som revekostyme hovedoppslag i flere norske aviser. Foto: Scanpix / privat
FRYKTET REVEN: Allerede i 2006 ble drakten Bård Ylvisåker bruker som revekostyme hovedoppslag i flere norske aviser. Foto: Scanpix / privatVis mer

(Dagbladet:)
I går kunne Dagbladet fortelle at kostymene Ylvis-brødrene bruker i videoen til megahiten «The Fox», ikke er revekostymer.

Vegard Ylvisåker har på seg drakten til et ekorn, mens lillebror Bård er ikledd et reinsdyrkostyme.

Revekostyme eller ei - Bårds kostyme i suksessvideoen ble kjent lenge før «The Fox» var påtenkt.

Anonymt reinsdyr
I 2006 skapte nemlig en norsk kunststudent oppstandelse i Øvre Eiker kommune i Buskerud, ikledd samme kostyme som den yngste av Ylvis-brødrene bruker i musikkvideoen, som snart runder 80 millioner klikk på YouTube.

Kunststudenten fikk oppmerksomhet etter at flere beboere i Buskerud uttrykte bekymring da de kom hjem, og fant et fotografi i postkassen. På bilde hadde studenten - utkledd i reinsdyrdrakt satt seg i hagen til de aktuelle husene, tilsynelatende like etter de selv hadde forlatt huset.

Husker «reinsdyrkvinnen»
På bildene satt kunstneren rett utenfor døra til de bortreiste huseierne, på en campingstol ofte lesende i en bok.

Kunstneren fikk tilnavnet «reinsdyrmannen», men viste seg etterhvert å være en kvinne.

Drakten hadde hun, i likhet med Ylvis leid fra Norsk Filmkostymes lager på Jar, men i motsetning til Bård Ylvisåker brukte den unge kunststudenten også masken til reinsdyrdrakten.

LEIDE UT TIL YLVIS: Annik Bolstad hos norsk filmkostyme har leid ut drakter både til Ylvis-brødrene og «reinsdyrkvinnen». Foto: Svein Dybdahl/Dagbladet
LEIDE UT TIL YLVIS: Annik Bolstad hos norsk filmkostyme har leid ut drakter både til Ylvis-brødrene og «reinsdyrkvinnen». Foto: Svein Dybdahl/Dagbladet Vis mer

Kostymeansvarlig hos Norsk filmkostyme, Annik Bolstad husker godt den unge kunstudentinnen, som aldri ble identifisert av media.

- Hun var innom her og lånte kostyme, men vi ante jo ikke hva det skulle brukes til. Plutselig ble det masse avisoppslag, minnes Bolstad.

Stum på Skavlan
I kledd det heldekkende kostyme gjestet hun blant annet Fredrik Skavlans «Først og Sist» i 2006, men heller ikke talkshowkongen klarte å avsløre kvinnens identitet.

Skavlan klarte nemlig ikke få et ord ut av kvinnen under hennes TV-opptreden, og måtte ta til takke med hoderisting og nikking fra den mystiske kunstneren.