DEBATT

Debatt: Likestilling

Yngre menn gjør stadig mer, kvinner gjør fortsatt mest

Kjønnsforskjellene er markant mindre blant de yngre. Det er håp om at dagens unge arbeidstakere vil bidra til reell likestilling både i familie- og arbeidslivet.

RETT VEI: Den langsiktige trenden i YS sin undersøkelse viser en erkjennelse fra begge parter om at det fortsatt er flest kvinner som tar hovedansvar, men at menn gradvis kommer etter, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
RETT VEI: Den langsiktige trenden i YS sin undersøkelse viser en erkjennelse fra begge parter om at det fortsatt er flest kvinner som tar hovedansvar, men at menn gradvis kommer etter, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

YS Arbeidslivsbarometer har i flere år målt temperaturen i norsk arbeidsliv. YS-forbundet Negotia har gjort en fersk dybdeanalyse av årets måling. Den viser blant annet at ca. 55 prosent av kvinner under 30 år mener de «har hovedansvaret for hus og hjem», mens ca. 44 prosent av menn under 30 år mener de har hovedansvaret. For ni år siden var tallene 60 prosent og 17 prosent.

Går man inn i undersøkelsen ser man at kvinner og menn ikke er enige om man selv eller partner gjør mest. Det som da er interessant er å se den langsiktige trenden. Den viser en erkjennelse fra begge parter om at det fortsatt er flest kvinner som tar hovedansvar, men at menn gradvis kommer etter.

Det vi kan glede oss over er at kjønnsforskjellene er markant mindre blant de yngre. Så det er håp om at dagens unge arbeidstakere vil bidra til reell likestilling både i familie- og arbeidslivet. Da må også kvinner være villige til å slippe menn inn på de arenaer hvor kvinner tradisjonelt har vært dominerende.

Økt likestilling i hjemmet handler om holdninger og vilje til å dele ansvar. Samtidig mener Negotia at det også handler om tilrettelegging eksempelvis gjennom likere fordeling av foreldrepermisjon. Sammen med andre organisasjoner har Negotia i tillegg lykkes med å få Stortinget på rett spor i likestillingsloven, som nå igjen pålegger arbeidsgivere en redegjørelsesplikt. Plikten er viktig fordi den bidrar til aktivitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer