Yngre Sejer i A4-format

Yngre, forsøksvis mer sexy utgave av Karin Fossums krim.

FILM: Regissør Erich Hörtnagel har spritet opp - eller sexet opp - persongalleriet i filmatiseringen av Karin Fossums kriminalroman «Den som frykter ulven». Slik håper han vel å nå et yngre, mer actionmotivert kinopublikum.

Sprekere

Borte er den kjente Fossum-figuren Konrad Sejer, enkemann og politietterforsker som er fylt 50 og som underordnede karakteriserer som «streng og litt grå». Inn kommer den danske politimannen Karsten Skov (Lars Bom) på ca. 30: en sprekere, frekkere og mer up-to-date actionhelt. Slik kan man også få flettet inn en markedstilpasset sexscene i konseptet. Ikke dermed sagt at resultatet blir mer spennende.

To forbrytelser finner sted parallelt og viser seg å ha en sammenheng: En eldre enke blir funnet myrdet på gårdstunet i skogkanten. Mistanken faller øyeblikkelig på «gale» Erkki (Kristoffer Joner) som nettopp er rømt fra lukket avdeling. En guttunge påstår han har sett Erkki ved enkens hus. Samtidig blir Skov vitne til et bankran. Raneren Morgan (Stig Henrik Hoff) blir tvunget til å ta med seg et kvinnelig gissel fra banken. Bak det lange håret skjuler det seg ingen annen enn Erkki.

Både Fossum og Hörtnagel har gitt Joner og Hoff mye å spille på, og de utnytter rollepotensialet flott i et samspill som utvikler seg fra nervøs aggresjon via påtvunget avhengighet som gradvis blir til gjensidig forståelse og tillit.

Tragisk

Joners psykotiske innadvendthet og Hoffs bråkjekke Harry-holdning er fine kontraster.

Noe mer klisjébetont er politilaget. Karsten Skov skal (i likhet med Konrad Sejer) ha en tragisk dimensjon. Her er den blitt til en skilsmisse og en liten sønn som han ikke lenger får møte, men som han «ser» i alle situasjoner hvor det er barn til stede.

Akkurat det skal motivere at han slutter i jobben og flytter tilbake til Danmark, men ellers blir det så overflatisk presentert at man ikke helt kjøper den livskrisen det antyder. Skovs «sidekick» og rival (Aksel Hennie) er blitt traddis-bildet på en «dum» politimann som lar egen prestisje gå foran teamarbeidet.

Thriller

I sum er «Den som frykter ulven» blitt en nokså A4-preget thriller. Den er full av action på bekostning av den mer tenksomme, litt mystiske dimensjonen i Fossums romanunivers.