Yngve Knausgård sensurerte broren

Avslører detaljer fra «Min kamp 6» og mener Karl Ove skrev bøkene for selvterapi.

STOREBOREN:  Yngve Knausgård (46) er blitt Norges mest kjente storebror gjennom Karl Ove Kansugårds bokserie «Min Kamp». Nå er han glad prosjektet går mot slutten.
STOREBOREN: Yngve Knausgård (46) er blitt Norges mest kjente storebror gjennom Karl Ove Kansugårds bokserie «Min Kamp». Nå er han glad prosjektet går mot slutten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VOSS (Dagbladet): - Har du sett at Karl Ove har klipt seg? Det er ganske sjokkerende. Det ligger et bilde av han på nettet. Det er vittig altså, det er som han har dukket fram etter å ha vært savnet i 20 år, sier Yngve Knausgård (46) og går bort til datamaskinen.

- Det er mulig han har gjort det for å markere en avslutning.

Torsdag lanseres «Min kamp. Sjette bok», den siste i serien som har satt Kultur-Norge på hodet og skapt en litterær superstjerne av de sjeldne. Ei uke før er storebror Yngve aktuell med en faktabok om bandet The Aller Værste.

Sensurerte broren På kontoret hjemme i Voss ligger fotoboka «Album», som kom i høst. Den er full av bilder fra studietida i Bergen - den gang Karl Ove hadde samme sveis som nå.

- Det er morsommere å være karakter i denne boka enn i min brors. Når jeg fikk «Min kamp. Første bok» tenkte jeg at dette går jeg ikke med på. Hadde jeg sagt nei, ville han nok bytta ut Yngve med Klaus. Det ville heller ikke vært så forpliktende for Karl Ove. Det var veldig sterkt å lese om meg selv og kjenne virkeligheten slå imot, sier Yngve og fortsetter:

- Jeg leste den en gang til, og tenkte at det ikke er så farlig. Hvis dette er viktig for deg, er du fri til å gjøre det, men jeg måtte kunne si fra hvis det var noe jeg overhodet ikke kunne ha på trykk, sier Yngve.

- Har du gjort det?

NY SVEIS: Yngve Knausgård sitter på kontoret sitt i Voss, og viser fram bilde av sin nyklipte bror Karl Ove Knausgård.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY SVEIS: Yngve Knausgård sitter på kontoret sitt i Voss, og viser fram bilde av sin nyklipte bror Karl Ove Knausgård. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ja, noe er tatt ut. Opplysninger om meg. Hvis jeg i begynnelsen hadde sagt at navnet mitt ikke skulle med, kunne jeg ikke kommet med innvendinger, sier Yngve.

Han fyller en ny kaffekopp.

- Det står litt om det i bind seks. Den første e-posten jeg sendte etter å ha lest førsteutkastet er gjengitt, sier Yngve.

- For nært «Min kamp»-serien består av seks bøker, som skulle utgis i løpet av ett år. De fem første gikk etter planen, men mellom fem og seks har det gått et og et halvt år. Yngve har designet alle bokomslagene, og røper at den siste utgaven er hele åtte centimeter bred.

- For meg har det vært vanskelig å ha avstand nok til å få en fullverdig litterær opplevelse av Karl Oves bøker, de er så nære. Jeg har vel vendt meg til det etter hvert, men setter pris på de essayistiske partiene, sier Yngve.

Han har vanskelig for å ta innover seg oppstyret rundt bøkene, og beskriver det som «absurd» og «surrealistisk».

- Jeg synes det er bra at han er ferdig, det holder nå. Jeg er glad det snart er over. Det utenom det litterære er blitt så stort. Det er ute av proporsjoner, sier Yngve.

ROMANFIGUR:  I høst kom boka «Album», som inneholder bilder fra Ynges og Karl Oves studietid i Bergen. Her viser han stolt fram et porett av seg selv, hvor han røyker en sigarett med munnstykke.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ROMANFIGUR: I høst kom boka «Album», som inneholder bilder fra Ynges og Karl Oves studietid i Bergen. Her viser han stolt fram et porett av seg selv, hvor han røyker en sigarett med munnstykke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han forteller at de to har et nært forhold. Storebror er ikke sjalu, og på spørsmål om han er stolt, svarer han følgende:

- Først og fremst er jeg glad på hans vegne. Det var perioder når han var rundt tjue hvor han levde et destruktivt liv, han skadet seg. Det var fryktelig for meg å se på. Alt han ville var å skrive, men han målte seg med de store hele tida, og fikk ikke skrevet noe, sier Yngve.

Gjemte seg Han har bodd på Voss i 11 år sammen med sine to barn. Det siste åra er også han blitt et kjent fjes.

- Det var veldig snålt å gå på butikken og se Karl Ove på avisforsidene. I begynnelsen var det veldig sterkt, nesten så jeg gjemte meg. Nå er jeg immun, sier han.

Han mener lillebroren er modig som har utlevert seg selv i så stor grad. Yngve mener det har kostet å skrive så inngående, men det er også vondt å lese.

- På slutten av «Min kamp 5» storgråt jeg. Karl Ove sitter hos presten og beskriver min far. Da fikk jeg en voldsom reaksjon. Jeg fikk hele prosessen i revy. Jeg kan ikke underslå at det er veldig sterkt å få sitt eget liv behandlet litterært, sier Yngve.

Han forteller om det problematiske forholdet til deres far, hvor alkoholisme og vold er blitt detaljert beskrevet. Yngve mener han kom seg ut av farens klo i god tid, men at det var verre for Karl Ove.

Yngve Knausgård

• Født i 1965.

• Storebror til Karl Ove Knausgård. Omtales flere steder i borens «Min kamp»-serie.

• Har to barn, på 11 og 15 år. Bor på Voss.

• Er grafisk designer i eget firma. Forlegger i Pelikanen forlag, som han driver sammen med sin bror.

• Aktuell med boka «The aller Værste! - Materialtretthet» for Falck Forlag.

- Bøkene er et frigjøringsprosjekt for Karl Ove, han har skrevet seg ut av det. Man kan man kanskje si at han burde gått i terapi, men når han går så nært, gjør han også noe viktig, sier Yngve.

Forlag I fjor startet Yngve, Karl Ove og to venner forlaget Pelikanen. I høst ga de ut «Bagdad Ingigo» som første bok. Yngve er daglig leder og Karl Ove er redaktør. Etter hvert håper de på å gi ut tre-fire titler i året. 

- Hvis du hadde fått «Min kamp»-manuset på pulten, hadde du gitt det ut?

- Det er ikke jeg som skal ta de kunstneriske avgjørelsene. Jeg hadde sendt det til Karl Ove, og han hadde sikkert syns det var kjempebra, sier Yngve og ler.

• Les mer om at Yngve Knausgård forfatterdebuterer her. 

ÅTTE CM:  Yngve Knausgård har allerede «Min Kamp 6» i hylla. Den er hele åtte centimeter bred, forteller Yngve. Han har designet omslaget på alle bøkene i serien.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅTTE CM: Yngve Knausgård har allerede «Min Kamp 6» i hylla. Den er hele åtte centimeter bred, forteller Yngve. Han har designet omslaget på alle bøkene i serien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer