Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Ynkelig stillhet

Likestillingsministeren gjør ikke jobben sin.

INGEN KOMMENTAR: I mars sa Linda Hofstad Helleland at hun var beæret over rollen som ambassadør for She Decides. Nå sier hun ingen verdens ting. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN KOMMENTAR: I mars sa Linda Hofstad Helleland at hun var beæret over rollen som ambassadør for She Decides. Nå sier hun ingen verdens ting. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svaret fra Likestillingsdepartmentet til Dagsavisens journalist var kort og kontant, da han ba om en kommentar fra Linda Hofstad Helleland om abort.

«Viser til henvendelse. Statsråden ønsker ikke å kommentere. Hun har ingen ytterligere kommentarer.»

Barne- og likestillingsministeren ble i vår utnevnt til ambassadør for bevegelsen «She Decides». Initiativet ble startet av regjeringen i Nederland, for å motarbeide effekten av at Donald Trump stopper pengestøtte til bistand som involverer familieplanlegging og abort. Ambassadørene forplikter seg til å støtte og forsvare kvinners rett til abort verden over, og det framheves at de har makt til å påvirke lovgivning og pengestøtte. De skal snakke høyt og klart om kvinners rettigheter til å bestemme over sin egen kropp – uten spørsmål.

I mars sa Helleland at hun var beæret over rollen. Nå sier hun ingen verdens ting.

«Viser til henvendelse. Statsråden ønsker ikke å kommentere. Hun har ingen ytterligere kommentarer», svarte departementet på Dagsavisens andre henvendelse.

Bakgrunnen er selvsagt at Norge i mars hadde noe å være stolte av. Da hadde regjeringen økt bevilgningen til arbeidet med seksuell og reproduktiv helse, for å bidra til å demme opp for USAs «Global Gag Rule».

Nå har regjeringen lagt kvinners rett til å bestemme over egen kropp på forhandlingsbordet for å lokke Kristelig Folkeparti inn i regjering. Statsministerens tilbud om å endre abortlovens paragraf 2C og fjerne retten til fosterreduksjon ble det viktigste argumentet for KrF-landsmøtets vedtak om å forhandle om regjeringsmakt mot høyre og ikke venstre.

Høyres tidligere så høyrøstede feminister er blitt øredøvende stille. Mange kvier seg for å ødelegge for en mulig flertallsregjering. Makt er viktigere enn moral, for den stille majoriteten i Høyre som i forrige runde vant kampen mot en slik innskrenking av abortloven. Kun et par modige kvinner tør ennå si høyt at de vil forsvare abortloven.

Likestillingsministeren er ikke blant dem, på tross av sin internasjonale forpliktelse til å tale modig nettopp i slike spørsmål. For stillheten får hun berettiget kritikk, fra blant andre Gro Lindstad, leder i Fokus – forum for kvinner og utviklingsspørsmål. Dagsavisen har tilbudt både tilsvar og bedt statsråden svare på hvorfor hun tok vervet i «She Decides». De gjentatte svarene fra departementet er ynkelige:

«Statsråden har ingen ytterligere kommentarer.» Likestillingsministeren gjør ikke jobben sin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!