Yo, ikke joik

Nils Rune «Slincraze» Utsi (15) ble sterkt mobbet som barn. Nå slår han tilbake.

Denne uka er Nils Rune Utsi, alias Slincraze, spesialinvitert til Bylarm i Tromsø. Han er blant de aller første som rapper på morsmålet samisk.

Slår tilbake

De personlige tekstene hans er ikke av den snille sorten. Som barn ble 15-åringen fra Kautokeino så sterkt mobbet at han i lange perioder ikke våget å gå på skolen. Nå slår han tilbake med rap inspirert av de vonde opplevelsene i barndommen.

-  Jeg navngir ingen, men jeg tror de vet hvem tekstene handler om, sier Slincraze.

Den unge rapperen er ambisiøs, og håper konserten på bransjetreffet Bylarm blir lagt merke til av folk som har lyst til å gi ham ut på plate. At han rapper på samisk, er det en enkel grunn til.

-  Samisk er det mest naturlige for meg. Det er førstespråket mitt. Men det spiller egentlig ingen rolle hvilket språk du rapper på. Det handler uansett om poesi og rytme, sier Slincraze.

Voksende musikkmiljø

Likevel lager han også engelske tekster, slik at budskapet hans kan forståes av andre enn bare samer.

Rapperen er del av et stadig voksende samisk musikkmiljø, med band som Adjagas i spissen. Adjagas tar utgangspunkt i tradisjonell joik, noe Slincraze foreløpig styrer unna.

-  Akkurat nå passer ikke joik med stilen min. Men jeg ser ikke bort ifra at jeg vil bruke joik seinere. Det kan bli skikkelig rått, og dessuten kan det bidra til å fremme samisk kultur, avslutter han.

RAPPER PÅ SAMISK: Nils Rune «Slincraze» Utsi håper å bli lagt merke til på Norges største utstillingsvindu for talenter, Bylarm i Tromsø.