SEKT: Lederen påstod hun var Jesus. Filmen «48 hours» følger sporene av sekten fra Australia til New York. Vis mer

«The Family»

Yoga-læreren Anne stjal barn, bleket håret deres og kledde dem identisk for at de skulle være med i sekten «The Family»

I sekten var det én regel som gjaldt: - Gjør alt hun sier. 

(Dagbladet): For noen var Anne Hamilton-Byrne en yogalærer med hang til plastisk kirurgi. For andre var hun leder for «The Family», en sekt på rundt 500 voksne medlemmer. Av dem var 28 barn. De var barn av sektmedlemmer, eller adoptert fra mødre som hadde blitt lurt til å tro at babyene ble sendt til gode hjem. Ifølge etterforskere ble også barn bortført for å bli en del av sekten.

KARISMATISK: Sektleder Anne Hamilton-Byrne var svært karismatisk ifølge medlemmer av sekten som gikk under navnet «The Family». Foto: CBS
KARISMATISK: Sektleder Anne Hamilton-Byrne var svært karismatisk ifølge medlemmer av sekten som gikk under navnet «The Family». Foto: CBS Vis mer

Det skriver CBS News, som sender dokumentaren «The Family: A cult revealed». Dokumentaren forteller historien om hvordan Anne Hamilton-Byrne forsøkte å lage den perfekte rase gjennom sekten «The Family» i Australia. Hamilton-Byrnes visjon gikk hardt ut over barna, som blant annet ble injisert med LSD som en del av et innvielsesritual.

Barna fikk hjemmeundervisning og ble tvunget til å bleke håret sitt blondt.

Kontrollerte barna

LIKE BARN: Barna, som var isolert fra resten av verden, fikk lære at Hamilton-Byrne var den nye Messias. I tillegg til å bli tvunget til å kle seg likt og ha blondt hår, skal barna ha blitt banket og sultet.
LIKE BARN: Barna, som var isolert fra resten av verden, fikk lære at Hamilton-Byrne var den nye Messias. I tillegg til å bli tvunget til å kle seg likt og ha blondt hår, skal barna ha blitt banket og sultet.

Vis mer

Barna trodde at de var brødre og søstre, ble oppdratt av såkalte «tanter» og trodde at Anne og hennes ektemann Bill Hamilton-Byrne var deres ordentlige foreldre fram til de ble reddet av politiet i 1987 og sekten ble brutt opp.

- Hun forberedte oss på å utdanne verden. Det som var igjen av den, forteller Adam Lancaster, et av barna som vokste opp i sekten, ifølge CBS.

Ifølge Lancaster hadde Anne, mens hun var påvirket av LSD, en forestilling om å forme alle barna fra fødselen.

- Det var bare én regel. Gjør absolutt alt hun sier. Slutten på verden var nær, forteller David Whitaker, som også vokste opp som et av ekteparet Hamilton-Byrnes «egne barn». Hans egne foreldre var sektmedlemmer.

Isolert

Ifølge dokumentarfilmens egen hjemmeside var dommedagssekten fremtredende i Melbourne fra 60-tallet og fram til 90-tallet.

Barna, som var isolert fra resten av verden, fikk lære at Hamilton-Byrne var den nye Messias. I tillegg til å bli tvunget til å kle seg likt og ha blondt hår, skal barna ha blitt banket og sultet.

Ifølge dokumentaren måtte de adopterte barna bo borte fra de voksne sektmedlemmene i nærheten av Lake Eildon, tre timer utenfor Melbourne. Ifølge noen av barna, som i dag er voksne, levde de i konstant frykt for kvinnen de kalte sin mor og «tantene» som passet på dem.

Barn som var sengevætere fikk kalde dusjer. Ei av jentene begynte ikke å snakke før hun ble fem år. En av guttene, som hadde astma, måtte være ute i kulden om natta fordi han nøs og snufset. Barna kunne aldri vite hva som kunne komme til å skje med dem og var konstant redde.

Selv om barna fryktet henne trodde de hun var som en kongelig, som dronningen av England.

Karismatisk

Dokumentaren tar for seg hvordan en slik sekt kunne vokse fram i Melbourne. En av forklaringene kan være at Anne Hamilton-Byrne, ifølge dokumentarfilmens hjemmeside, var svært vakker og karismatisk.

Ifølge tidligere sektmedlemmer var hun magnetisk og virket hypnotiserende på sine følgere.

- Det er vanskelig å forklare, men det var den mest fantastiske følelsen. Det var følelsen av at noen kjente deg og forsto deg, forteller Michael Stevenson-Helmer, tidligere sektmedlem. Han var 19 år da han møtte henne første gang, ifølge CBS.

Da politiet brøt inn i sekten i 1987, rømte Anne Hamilton-Byrne og mannen Bill fra Australia. De ble sporet opp i New York av FBI i 1993 og utlevert til hjemlandet, der de slapp unna med en bot på 5000 dollar hver for å ha prøvd å registrere trillinger som deres egne barn.

Ektemannen døde i 2001, mens Anne Hamilton-Byrne, som nå er 96 år, er rammet av demens og bor på et pleiehjem i Melbourne, ifølge news.com.au.