Yoga mot partydop

Marius (20) og Pål (32) festet halve uka og dyttet i seg partydop. Med yoga og pustekurs ble de kvitt stresset i kroppen.

(Dagbladet.no) - Jeg hadde ekstremt mye stress i kroppen. I tre år gikk jeg på byen fire kvelder i uka. Etter hvert ble det mer og mer alkohol og dop, forteller Pål (32).

Pål er en av 70 personer som har gjennomført Breathe SMART-kurs i Oslo. SMART står for Stress Management & Rehabilitation Traning. I et loftsrom på Grünerløkka holder den internasjonale organisasjonen Art of Living egne yoga- og stressmestringskurs for partydopere.

- Gjennom ulike pusteteknikker og kroppsøvelser frigjøres stress, avfallstoffer og negative følelser, sier kursleder Marianne Hellstrand.

Mindre stress

- Er du stressa, redd eller sinna, puster du fort eller holder pusten helt. Er du glad, puster du langsomt og dypt. Enhver sinnstemning har sin korresponderende pusterytme. Så ved å jobbe med pusten påvirkes psyken, sier kurslederen og demonstrerer.

En spørreundersøkelse med 41 av partydoperne som har gått på kurs, viser at deres stressnivå var gått markant ned en uke etter gjennomført kurs. For de fleste var stressnivået halvert.

Kurset som går over seks dager, er utviklet i Danmark der også psykiatere og kriminalomsorgen henviser unge dopere og gjengkriminelle til Breathe SMART-kurs. Også Uteseksjonen i Oslo har sendt ungdommer.

- Det sentrale i kurset er øvelsen Sudarshan Kriya, utviklet av grunnleggeren Sri Sri Ravi Shakar. Teknikken går ut på å ta i bruk våre naturlige pusterytmer. Øvelsen gir mye energi og overskudd fordi den går dypere i renselsesprosessen enn andre øvelser. Man kvitter seg med avfallsstoffer helt ned på cellenivå, sier Marianne Hellstrand.

På kjøret

- Jeg fikk problemer med psyken min, med identiteten og selvtilliten. Jeg klarte ikke se folk i øya. Og det ble ikke akkurat bedre med all kjemien jeg dytta i meg, sier Marius (20) som er tømrer og har gjennomført fem Breath SMART-kurs.

- Jeg begynte med alkohol og hasj som 15-åring, men gikk fort over til amfetamin, exstacy, Rohypnol og alt det der. Når jeg var rusa var jeg helt sinnsykt høyt oppe, jeg svevde, lo og tulla. Rus kan være en utrolig lykkefølelse, sier han.

Etter rusen kom nedturen, noia\'n og null selvtillitt. For to år siden kom han tilfeldigvis over en brosjyre.

- Jeg var veldig skeptisk. Men etter det første kurset mitt følte jeg meg like happy som når jeg var speeda. Disse teknikkene gjør noe med meg, noe bra, sier han.

Ny energi

Pål elsker housemusikk. Livet på byen var hipt og kult. Høyt forbruk og stadig nye bekjentskaper. Salgsjobben i datafirmaet, der han også var deleier, var hektisk og preget av konkurranse.

- Folk oppfattet meg nok som en fyr mye selvtillit, for mye selvtillit. Men inne i meg var jeg ganske usikker. Da livet falt sammen, tok festinga over, sier han.

- Jeg prøver å la være å drikke hver helg nå. Rus gir en fake selvtillit, sier Marius.

- Jeg er blitt roligere og mer konsentrert. Jeg har fått mer energi, jeg har til og med begynte å gå langerenn og skaffet meg hund, ler Pål.

Leve her og nå

Under kurset må deltakerne være dopfrie og motiverte.

- Vi moraliserer ikke. Ingen blir kastet ut fordi de fortsetter med dop, sier Marianne Hellstrand som ellers jobber med eiendomsmegling, et typisk stressyrke.

- Stressmestring går også på din mentale innstilling. Vi jobber med enkle mentale teknikker. Det handler mye om å akseptere ting og mennesker som de er og leve mer her og nå. Stess oppstår ikke bare fordi man har for mye å gjøre, men fordi man grubler for mye over fortiden og framtiden.

Marius er glad for at han kuttet ut dop- og festekjøret, og skal fortsette med yoga og pusteøvelser.

- Folk trur dem blir lykkelige hvis de får det fineste huset og den feteste bilen. Men lykken kommer innenfra.

Mestrer stress: Kursleder Marianne Hellstrand veileder Pål (32) og Marius (20) i pusteøvelser. De var var skeptiske til yoga. Nå sier de at teknikken hjelper dem til et liv uten dop og stress.
Yoga mot dop: Avslapningsøvelser i stedet for noia.