Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Yoko Ono: Mer enn bare sort enke

BERGEN (Dagbladet): Den lille gutten på fisketorget var mer interessert i ueren som gispet etter luft, enn den sortkledde damen med de runde, røde brillene. Hun het Yoko Ono.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er litt nervøs, utstillingen er jo ikke ferdig ennå, men jeg er veldig fornøyd med alt museet har satt sammen, sa Yoko Ono i går.

Som en av verdens ledende avantgardekunstnere er enken etter John Lennon invitert til Bergen under festspillene av direktør for Bergen Kunstmuseum Gunnar Kvaran. Fredag åpner utstillingen.

- Hun lærte meg alt jeg vet, sa Lennon om Yoko Ono. Det var gjennom kunsten hennes de møttes. Nå skriver hun: «Brenn lerretet eller hvilket som helst ferdig maleri når som helst med en sigarett. Se røyken bevege seg. Maleriet slutter når hele lerretet eller maleriet er forsvunnet.» Slike små instruksjoner i sort skrift mot hvit vegg, er deler av Yoko Onos konseptkunst. Hun inviterer publikum til å male sine egne bilder ut fra instruksjonene hun gir. For eksempel kan du lage to hull i lerretet og henge det slik at du kan se himmelen , skriver hun.

Evig prosess

- Kan en uvanlig dame som deg få vanlige folk til å skjønne dette?

- Å, vi er alle vanlige folk. Jeg prøver bare å skape noe, det er vanskelig. Her har jeg gitt hvert stykke en egen beskjed så folk selv kan skape noe. Tråden er at livet aldri slutter, det er alltid en uferdig prosess.

- Hvor langt er du kommet i denne prosessen?

- Ikke så veldig langt.

I love Bergen

Yoko Ono smiler foran et stykke utbrent papp før hun rusler ut i sola, ned til fiskene på torget.

- Åh, Bergen, I love it! Da jeg våknet i morges, kjentes det ut som om jeg våknet til en annen tid, som Europa på 1920-tallet. Nydelig...og blå himmel. Det er sjeldent syn.

Et japansk fjernsynsteam flokker seg rundt henne, hun bryr seg ikke om de ulne mikrofonene eller kameraene, hun er godt kjent, og ennå er det ingen i Bergen som skjønner hvem damen bak de røde brillene er. Bare ueren på fisketorget måper.

Men da er hun gått.

UFORSTYRRET: Verdens mest kjente enke, Yoko Ono, ruslet uforstyrret rundt på brygga i Bergen i går.
AVANTGARDE: Yoko Ono er i Bergen for å stille ut sin konseptkunst, ikke som John Lennons enke.