Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Yokos fredsbudskap møtes med spott

BERLIN (Dagbladet): Yoko Ono får så hatten passer for sin kunstutstilling i Berlin. Berlinerne betakker seg for en installasjon som er en blåmalt godsvogn med kulehull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Lennons enke har ikke vært heldig med verdenspremieren på utstillingen av en blåmalt godsvogn med 4000 kulehull på Schlossplatz i hjertet av Berlin.

«Freight Train» («Godsvogna») kaller hun trevogna, som er opplyst innenfra om natta. Vogna skal symbolisere hvordan meksikanere behandles når de med hjelp fra kyniske menneskesmuglere kommer illegalt over grensa til USA. En annen assosiasjon gjelder jødene som ble fraktet til nazistenes utryddelsesleirer.

- Er det modig å stille ut en jernbanevogn i Berlin? Dette er den spørrende, spottende tittelen på omtalen i internettutgaven til nyhetsmagasinet Der Spiegel.

- Patetisk og uekte, er Der Spiegels dom. Internettutgaven mener at Yokos kunstverk er platt, et billig forsøk på å presse fram publikums tårer.

- Jernbanevogna er et uttrykk for vold og smerte som finnes overalt på kloden, forklarte Yoko om sitt kunstverk, før hun rømte fra et hundretall journalister som var til stede på åpningen.

Fra flere kritikere blir hun beskyldt for utelukkende å sko seg på minnene om sin avdøde mann John Lennon.

Besøkende i galleriet i Løwenpalais kan også få Yoko Ono (67) på tråden når de løfter av den hvite mikrofonen som står utstilt. En gang i døgnet ringer hun fra New York til telefonen som står utstilt i Berlin-galleriet, for å prate om verdens elendighet.

«Telephone Peace» kaller hun installasjonen, som får tyske kritikere til å overgå hverandre i sviende kritikk.

Typisk for mottakelsen er tittelen i B.Z., som er Berlins største avis: «Har John Lennon fortjent en slik enke?»

JERNBANEKUNST: Yoko Onos kunst vekker bare forargelse i Berlin.