Young skuffer

Med en viss vantro følger man utviklingen fra låt til låt på det nye albumet til Neil Young, skriver Dagbladets anmelder.

Er dette den samme artisten som i fjor sommer forvandlet Oslo Spektrum til et tordnende inferno av glødende rock'n'roll? Er denne samlingen løvtynne låter, stort sett framført av Young i samarbeid med Booker T. og hans nåværende MGs, en verdig studiooppfølger til den flotte akustiske samlingen «Silver & Gold» (2000), som innledet det nye århundret for en av rockens stormestere?

Sentimentalt

Den ene sangen etter den andre representerer snarere forenkling enn youngsk minimalisme på melodisida, og tekstene...vel, de handler om kjærlighet, men sammenliknet med Young selv på det beste, eller med de siste par mesterverkene til Bob Dylan (Young bør tåle den sammenlikningen), blir dette for sentimentalt og gjennomsnittlig.

De holder rett og slett et poetisk nivå som er betydelig lavere enn vi forventer av Neil Youngs formidable talent. Det er som om Young reduserer sitt prosjekt til melodiøs, men altfor intetsigende bakgrunnsmusikk, og det blir ærlig talt for tynt.

Sangene durer og går, også merkverdig slapt arrangert, drevet mildt sagt taktfast fram av trommisen Steve Potts, Donald «Duck» Dunns hamrende bass, Booker T.s forsiktige B3-innsmett og forutsigbare fuzz-soloer fra Frank «Poncho» Sampedro og Young selv. Og det er lenge siden Neil Young har prestert mindre engasjert vokal.

Crazy Horse

Det fins gode takter, for eksempel i den røffe, funky innledningen til «Let's Roll», men den innfrir aldri løftene. Tittellåta «Are You Passionate?» har noe villet over seg og savner den spontaniteten som er Youngs varemerke.

Det store unntaket er «Goin' Home», den eneste låta som er spilt inn med Crazy Horse. Helt fra start hører du et tettere og hardere sound, og Young kommer inn som en skjør fugl på toppen av en musikalsk stormvind.

Deretter durer og går det igjen. «Two Old Friends» har visse ekko av «From Hank To Hendrix», men er dessverre milevis unna i kvalitet. Kurven stiger litt på siste låt, «She's A Healer», ni litt rotete minutter med visse tilløp i seg, men også den forblir uten det store løftet. Med all respekt, dette holder ikke. Det er bare å håpe og tro at vår mann kommer sterkere tilbake.

HOLDER IKKE: Neil Young skuffer stort på den nye plata «Are You Passionate?», som nå utgis på CD etter at den en stund har vært tilgjengelig på Internett.