WIDESCREEN: Youtubes nye spiller er i widescreen HD-format, men ikke alle er fornøyd.
WIDESCREEN: Youtubes nye spiller er i widescreen HD-format, men ikke alle er fornøyd.Vis mer

Youtube får ei bøtte med kjeft

For nytt design.

(Dagbladet.no): Da det ble klart for noen uker siden at Youtube skulle begynne å tilby spillefilmer var det mange som mente at spilleren deres ikke var god nok for formatet.

Nå har altså videodelingstjenesten lansert en widescreen HD-formatert videospiller, som kan spille i langt høyere oppløsning. Men ikke alle er fornøyde med endringen.

Burde bli valgfritt
Den nye spilleren har fått mye kritikk av brukerne, og i bloggposten på Youtube raser debatten. Først og fremst trekkes det frem at alle videoer i 4:3 format får sorte rammer, noe som forstyrrer helhetsopplevelsen av å se på videoer.

- Gjør det valgfritt å bruke den nye spilleren, sier brukeren rh2006fan på bloggposten og klager på at den opplastede videoen ser altfor liten ut. Widescreen-utgaven til Youtube ser utmerket ut så lenge videoene er blitt lastet opp i det nye formatet.

At lanseringen av den nye spilleren kommer så kort tid etter nettstedet gjorde avtaler om å få vise filmer, er nok ikke tilfeldig. Det gamle 4:3 formatet til Youtube var på ingen måte god nok for å vise filmer eller tv-serier, og videodelingstjenesten har nok merket konkurransen fra andre aktører som Vimeo og Dailymotion.

Sliter med underskudd
Hulu er også en stor konkurrent til Youtube, da de allerede har tilgang på tv-serier og filmer i sin tjeneste. Hulu er foreløpig ikke tilgjengelig utenfor USA.

En av de mange kritiske innleggene på Youtubes blogg mener at den eneste grunnen til å lansere ny spillere er for å tilfredstille de kommersielle kreftene.

- Dette blir gjort bare for å tjene penger på avtaler med Hollywood-produsenter, sier Shane 1163 i et innlegg. Er det penger å hente på den nye spilleren er nok Youtube takknemlige, det Google-eide selskapet sliter for tiden med store underskudd.

Her kan du se et eksempel på hvordan den nye spilleren fungerer.