BIRD BOX CHALLENGE: Tidligere denne måneden advarte Netflix mot «Bird Box Challenge». Nå forbyr Youtube farlige stunt-videoer. Vis mer

Youtube forbyr farlige stunt-videoer etter «The Bird Box Challenge»

Strammer også inn på «skjult kamera»-videoer.

Videoer med halsbrekkende stunt, og «pranks» der personer blir lurt med skjult kamera, har lenge vært blant videoplattformen Youtubes mest populære innhold.

Nå strammer siden inn på retningslinjene sine, og forbyr flere av disse videoene. Dette melder The New York Times.

De nye retningslinjene er delvis en reaksjon på «The Bird Box Challenge», hvor folk ikler seg bind for øynene og filmer seg selv mens de gjør alt fra å lage mat til å kjøre bil.

Fenomenet er inspirert av Netflix-filmen «Bird Box», der hovedpersonene bruker bind for øynene for å unngå overnaturlige krefter.

Forbyr dramatiske barnevideoer

Forbudet omfatter blant annet «stunt som kan forårsake, eller har forårsaket død» og «skjult kamera-videoer der offeret blir ledet til å tro at de er i alvorlig fare». Eksempler på det siste er «videoer der noen blir lurt til å tro at noen har brutt seg inn i huset deres», og iscenesatte «drive-by-shootings», skriver Youtube.

Siden forbyr også videoer der barn utsettes for store påkjenninger, som å lure barnet til å tro at de har blitt forlatt av foreldrene, at en forelder er død, eller overdreven kjeft. Disse retningslinjene er utarbeidet i samarbeid med barnepsykologer.

Spiste oppvaskmiddel

Endringene skal være resultat av en rutinegjennomgang av sidens retningslinjer, og et forsøk på å gi klarere betingelser for hva brukere har lov til å poste.

Youtube nevner flere virale stunt-fenomener, som «The Tide Pod Challenge». Utfordringen gikk ut på å spise «tide pods», en type oppvasktablett.

Ifølge Consumer Reports er det minst åtte registrerte dødsfall knyttet til «tide pods».

Retningslinjene nevner også «The Fire Challenge», som ganske enkelt går ut på å sette fyr på seg selv.

Skjøt kjæresten

«Bird Box Challenge» nevnes ikke spesifikt, men ifølge CNBC vil de mer alvorlige tilfellene være omfattet av forbudet. Endringene kommer kort tid etter at det virale nettfenomenet forårsaket en bilkollisjon i Utah, USA. Dette skriver BBC.

«The Bird Box Challenge» er langt ifra det første viral-fenomenet som har forårsaket ulykker. Huffington Post nevner blant annet Monalisa Perez, som i 2017 skjøt og drepte kjæresten Pedro Ruiz i forsøket på å skape en viral video.

Ruiz skal ha vært av den oppfatning at det tykke leksikonet han holdt foran brystet ville stoppe kulen. Det gjorde den ikke.

Sammenlikner med IS-video

I 2018 ble humorgruppa Jalal Brothers ifølge The Guardian arrestert av terrorpoliti etter en serie iscenesatte terrorangrep. I en av videoene skal de ha rettet et falsk AK47-gevær mot et barn.

Ifølge Business Insider ble det i 2015 samlet 153 000 underskrifter for å få youtuberen Sam Pepper fjernet fra siden. Kampanjen var en reaksjon på videoen «Killing Best Friend Prank», hvor en venn av youtuberen ble kidnappet, bundet fast og tvunget til å se på en iscenesatt henrettelse. Den britiske avisa Metro sammenliknet den med en IS-video.

Youtube skriver at de vil evaluere videoer i en overgangsperiode på to måneder. Brukere som får videoene sine fjernet i denne perioden, vil kunne klage på avgjørelsen. Etter denne perioden vil kontoer som bryter retningslinjene få en «strike».

Som før vil kontoer som mottar tre strikes i løpet av en tre måneder, bli slettet av Youtube.