Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Youtube-saken

Youtube har fjernet sjikane-videoer av dømt youtuber (20)

Videogiganten tok grep etter dom fra Oslo tingrett. Men saksøker Dennis Vareide er ennå ikke fornøyd.

VANT I RETTEN: Dennis Vareide fra Youtube-duoen Prebz & Dennis gikk til søksmål mot en annen youtuber for grove, kriminelle anklager, og vant. Nå har Youtube fjernet de to videoene som omtales i dommen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VANT I RETTEN: Dennis Vareide fra Youtube-duoen Prebz & Dennis gikk til søksmål mot en annen youtuber for grove, kriminelle anklager, og vant. Nå har Youtube fjernet de to videoene som omtales i dommen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag slo Oslo tingrett fast at den 20 år gamle youtuberen brøt loven da han publiserte to videoer med ærekrenkende påstander om Dennis Vareide (27), en av Norges mest kjente youtubere.

20-åringen ble dømt til å betale 140 000 kroner i oppreisning og saksutgifter.

Samme dag som dommen falt sa mannen til Dagbladet at han kom til å la videoene ligge på nett.

Nå har Youtube gått inn og fjernet videoene i tråd med deres retningslinjer. Det bekrefter en talsperson fra Youtube overfor Dagbladet.

- Når vi blir varslet om at en video er underlagt en rettslig avgjørelse, kan vi begrense tilgangen til den etter en grundig gjennomgang av videoen, opplyser talspersonen i en uttalelse formidlet av Googles norgeskontor.

Krever flere videoer fjernet

Dennis Vareide sier at det er «bra at Youtube har begynt å ta litt grep».

- Samtidig må jeg si at jeg er sjokkert over at jeg måtte gå til rettssak for å få fjernet videoene, legger han til.

Til tross for at Youtube har fjernet de to videoene som omtales i dommen, er Vareide likevel ikke fornøyd.

Han hevder at 20-åringen har publisert totalt fem videoer med ærekrenkende utsagn om ham, og krever at også de resterende tre videoene forsvinner fra videoplattformen.

- De tre videoene må enten 20-åringen eller Youtube fjerne før jeg er fornøyd.

Av dommen framgår det tydelig at «saken gjelder innholdet i to videoer» som 20-åringen har publisert på sin Youtube-konto. En tredje video ble også vist i retten.

Vareide varsler nye søksmål og økonomiske krav mot 20-åringen dersom han ikke fjerner alle fem videoene fra nettet.

- Ærekrenkelsene fortsetter jo hvis ikke videoene blir fjernet.

I KRIGSMODUS: Dennis Vareide sier at den 20 år gamle youtuberen har publisert fem videoer med ærekrenkende innhold om ham. Han beskriver de to videoene Youtube nå har fjernet, som de verste, men krever at også de resterende tre forsvinner. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I KRIGSMODUS: Dennis Vareide sier at den 20 år gamle youtuberen har publisert fem videoer med ærekrenkende innhold om ham. Han beskriver de to videoene Youtube nå har fjernet, som de verste, men krever at også de resterende tre forsvinner. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vurderer å fjerne videoene

Den dømte 20-åringen sier til Dagbladet at det er fullt forståelig at Youtube har fjernet de to videoene.

- De har nå fått tilsendt den dommen, og da har de ikke noe annet valg, sier han.

Mannen sier videre at han kommer til å vurdere å fjerne de tre resterende videoene fra nett, men at han først vil se an om Youtube fjerner dem også.

- Inntil videre kommer jeg ikke til å gjøre noe. Men det er klart at når to videoer allerede er borte, spiller det liten rolle om de andre er tatt ned også. Man får ikke konteksten, det er en videoserie, sier youtuberen.

Både han og Vareide påpeker at de to videoene som Youtube har fjernet, kun er blokkert i Norge, og at innholdet fortsatt er tilgjengelig fra utlandet.

For 20-åringen har det liten verdi:

- Mest sannsynlig kommer jeg til å fjerne de to videoene selv, fordi de er fjernet i Norge. Det er dumt å skulle risikere flere søksmål på videoer ingen kan se.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!