Youtube-klipp fra «Trygdekontoret» til kringkastingsrådet

Videoen med Elisabeth Norheims jøde-uttalelser blir diskusjon om statskanalens bruk av sosiale medier.

(Dagbladet): «Trygdekontoret»s rasismedebatt for fire uker siden ble opphetet, men bleknet i forhold til det som skjedde etter at redaksjonen la ut et klipp på Youtube som ikke var med i tv-sendinga.

Der faltd et utsagn fra debattanten Elisabeth Norheim som kunne tolkes som om hun brakte kjente antisemittiske konspirasjonsteorier og fordommer til torgs.

Kringkastingsrådet har mottatt to klager på Youtube-videoen, fra henholdsvis Mona Levin og Herman Willis. Klagene er blant dem som ligger til grunn for en større tematisk behandling av NRKs bruk av sosiale medier i Kringkastingsrådet kommende fredag.

Til grunn for debatten ligger også NRK-journalisten Christian Nilssens twittermelding om fotballtragedier i England, som har generert ti klager til rådet, og en klage på NRKs generelle promotering av Facebook i sine programmer. Klageren mener det er uheldig at en allmennkringkaster driver «utstrakt reklame for det amerikanske selskapet».

Temaet skal innledes av Ingeborg Volan, spesialrådgiver for sosiale medier i NRK, og medievitenskapprofessor og rådsmedlem Hallvard Moe. Etter det Dagbladet kjenner til har også den profilerte twitreren og kringkastingsrådsmedlemmet Elin Ørjaseter tegnet seg for taletid i debatten.

Norheim, som sier hun ble truet på livet etter at klippet ble lagt ut, ønsker ikke å kommentere saken før den behandles i rådet. Hun har tidligere beklaget uttalelsene, som underholdningssjef Charlo Halvorsen i NRK har ment var innenfor hva som er greit å publisere, og vil komme med et skriftlig innspill til debatten.

Kringkastingsrådet drøfter og uttaler seg om NRKs innholdsproduksjon og tilbud, og ledes av Per Edgar Kokkvold.