SLETTER KANALEN: YouTube-stjerna Jenna Marbles gir seg etter rasismeanklager. Video: Jenna Marbles / Youtube Vis mer

Jenna Marbles:

YouTubestjerne slutter etter rasistisk innhold

- Det var aldri meningen å såre noen.

Publisert

YouTuberen Jenna Marbles, hvis egentlige navn er Jenna Mourey, forlater videoplattformen etter flere meldinger om rasistisk innhold. Mourey delte dette selv i en YouTube-video med navnet «A message».

Mourey har over 20 millioner følgere på YouTube-kanalen sin, og har lagt ut videoer i ti år.

Videoen hennes «How to trick people into thinking you're good looking» fra 2010, har blitt sett 69 millioner ganger.

I videoen hun la ut torsdag, forklarer hun at hun vil legge alle kortene på bordet, og adressere meldinger hun har fått på ulike sosiale medier.

- Det er ting jeg har gjort tidligere i livet, som jeg ikke er stolt over. Og nå har jeg fått tweets fra folk som lurer på hvorfor mange av de gamle videoene mine har blitt gjort private.

Mourey forklarer at hun opp igjennom åra har fjernet videoene slik at bare hun kan se dem, fordi de kan virke sårende eller krenkende.

LURT: Selv om mange har prøvd å få «Tiger King»s Carole Baskin i tale, er det ingen som har klart det ennå. Nå har derimot to Youtube-prankere fått til nettopp det, og det på en litt uvanlig måte. Video: Youtube/Josh Pieters & Archie Manners / Rød Løper Vis mer

Rasistisk innhold

En av videoene hun gjorde privat for noen år siden, var en video der hun etterlikner Nicki Minaj, som ble lagt ut i 2011. Flere mener at hun drev med blackface i denne videoen.

- Det var ikke min intensjon å gjøre blackface. Folk ble såret, og da har det ikke noe å si at jeg ikke mente noe vondt med det. Dette er ikke greit, og jeg er så utrolig lei meg for at jeg gjorde dette, og for at folk har blitt opprørte og såret av videoen, sier hun.

Hun forklarer videre at hun skulle ønske videoen ikke var en del av fortida hennes, og at hun synes den er skammelig og grusom.

I tillegg til Nicki Minaj-videoen, tar hun også opp en musikkvideo fra samme året, der hun på et punkt i sangen synger «Hey ching chong, wing wong. Shake your king kong ding dong. Sorry that was racist. I'm bad at rap songs».

Denne videoen ble også gjort privat, kort tid etter den ble lagt ut i 2011.

- Dette er grusomt og det trenger ikke eksistere. Det går ikke an å unnskylde, og det er ikke greit, forklarer Mourey om musikkvideoen, og sier hun er flau over at hun i det hele tatt lagde musikkvideoen.

UTRO: Alt går ikke helt etter planen når journalist Alfonso Merlos deltar på det direktesendte Youtube-programmet «Estado de Alarma». Vis mer

Legger alle kortene på bordet

I videoen tar hun også opp innhold, hun ikke har fått tilbakemelding på, men som hun selv oppfattet som sårende og krenkende.

Blant disse er en video fra 2012, der hun selv mener at hun kan ha framstått som om hun hang ut kvinner som lå med flere menn.

- Jeg dreit meg ut. Jeg rantet om jenter som lå rundt, og det er ikke greit. Unnskyld for alt jeg sa. 2012 var et av de vanskeligste åra i livet mitt, og jeg har heldigvis vokst siden da.

Mourey forklarer mot slutten at dette har tæret på henne i lang tid, og at hun ønsker å si unnskyld til alle som har følt seg såret, fornærmet eller krenket av videoene hennes.

- Jeg har aldri ønsket å såre noen. Alt jeg lager og legger ut, har jeg lagt ut fordi jeg ønsker å skape noe positivt, og derfor har jeg også valgt å fjerne de videoene som ikke har gjort dette.

Trekker seg

Til slutt forklarer hun at hun ikke lenger kommer til å poste videoer eller være til stede på kanalen sin, fordi hun føler det ikke er riktig.

- Jeg vil holde meg selv ansvarlig for dette, og det er absolutt ikke en gøy ting å gjøre. Dette gjør vondt, og jeg skammer meg over ting jeg har sagt og gjort tidligere i livet.

Hun sier videre at hun ikke vet om hun noensinne kommer til å returnere til kanalen.

På nett har flere fans og andre influencere tatt henne i forsvar, ifølge CNN. Flere mener dette viser hvordan «cancel culture» fungerer, der man bestemmer seg for å kansellere en offentlig person fordi de har sagt eller gjort noe kontroversielt.

- La oss slutte å normalisere det å gå igjennom 10 år av livet til noen, for å prøve å finne noe de har gjort som kan ødelegge livet deres, tvitret YouTuberen Gabbie Hanna.

Flere har også gitt Mourey ros for å ha gått ut offentlig, og tatt ansvar for ting hun har sagt og gjort tidligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer