Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Lærlinger

Yrkesfag kunne reddet unge kriminelle

Det hjelper ikke med koseprat fra SV eller bananer og urtete fra MDG, men navnet til Ap skulle egentlig tilsi at de gadd å bry seg om både unge og yrkesfag.

LÆRE FOR LIVET: Oslo kommune burde få i gang en liten yrkesskole på Grønland – en skole som tar tak i unge kriminelle. Oppnevn en håndverker som fadder og få de etter hvert ut i lære, skriver Eirik Kornmo, som har drevet eget murerfirma siden 1995. Foto: Halldor Hustadnes
LÆRE FOR LIVET: Oslo kommune burde få i gang en liten yrkesskole på Grønland – en skole som tar tak i unge kriminelle. Oppnevn en håndverker som fadder og få de etter hvert ut i lære, skriver Eirik Kornmo, som har drevet eget murerfirma siden 1995. Foto: Halldor Hustadnes Vis mer
Meninger

Yrkesfag kunne endret situasjonen på Grønland med mange unge kriminelle som sleper seg rundt i gatene på jakt etter å lykkes og tjene penger. Jeg prøvde for en del år siden å sende en mail til byrådslederen Raymond Johansen, men fikk selvfølgelig ikke noe svar. Han var sikkert opptatt med å begrense mulighetene til å kunne parkere for håndverkerne i Oslo, så jeg hørte ikke noe fra han.

Det burde vært satt inn mye på å få tak i de unge gutta på Grønland og Tøyen, som kommer fra trangbodde leiligheter og foreldre som bare er opptatt av å holde datter inne om kvelden og lar sønnene seile sin egen sjø.

Disse gutta er utrolig lik de fleste som gikk på yrkesskolen da jeg gikk der, de var ikke akkurat mors beste barn, men de ble noen av de beste håndverkerne som finnes, med hjelp fra eldre murere som viste hvor «skapet» skulle stå og som hadde vært ute en vinternatt selv.

Den gang var det ikke en tullete start på yrkesfag – det var rett i bedrift fra første dag, og der lærte man å komme presis, og regler og normer man burde følge. Og ikke minst – man lærte å kunne tjene penger – og man kunne planlegge livet sitt, få fast jobb etter læretid (det var før bemanningsbransjen tok fra unge ei framtid) og man kunne kjøpe seg en fin bil.

Per dags dato er det vel ingen som tar fagbrev som murer i Oslo. Den gang gikk minst 70 nye murere ut fra Sogn yrkesskole, hvert år.

Oslo kommune burde få i gang en liten yrkesskole på Grønland – en skole som tar tak i disse gutta. Oppnevn en håndverker som fadder og få de etter hvert ut i lære fra dag én. Og de må få se at de får bra lønn, at det er mulig å få fast jobb eller starte for seg selv.

Etter hvert vil disse unge bli dyktige håndverkere som kan være rollemodeller for andre, her er det bare å kjøre på og la disse utføre arbeid på kommunale bygg og kirker. Det må da være mye å spare, i stedet for at byrådet må bruke hundrevis av millioner på å rydde opp etter unge kriminelle på Oslo Øst.

Jeg har egentlig ingen tro på at byrådet klarer å få til noe som dette, de har vel ennå minner om Tøyenløftet som glapp og her hjelper det ikke med koseprat fra SV eller bananer og urtete fra MDG, men navnet til Ap skulle egentlig tilsi at de gadd å bry seg om både unge og yrkesfag.