DEBATT

Yrkesfagene betyr mye for norsk innovasjonsevne

Yrkesfagene er og vil bli enda viktigere for utviklingen av det nye Norge

Administrerende direktør i innovasjon Norge  Anita Krohn Traaseth mener at den viktigste skolen begynner på arbeidsplassen
Administrerende direktør i innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth mener at den viktigste skolen begynner på arbeidsplassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi snakker mye om den "kunnskapsbaserte økonomien" i våre dager. Det er bra. Faktum er at bare de bedriftene og institusjonene som makter å finne, forstå og gjøre bruk av relevant kunnskap (det vil si gjøre kunnskapen om til kompetanse) vil lykkes i å løse sine oppgaver.Men det følger med noen begrensninger når vi bruker begreper som dette. Litt ubevisst begynner vi å assosiere kunnskap med akademisk kunnskap, og da helst mye teoretisk kunnskap. Det er ingen tvil om at vi trenger høyt utdannede akademikere og ingeniører, men du trenger ikke være professor for å endre verden. 

Faktum er at alle samfunn er og har vært kunnskapsintensive. Tro ikke for et øyeblikk at indianerstammene i Amazonas jungel ikke er kunnskapsbaserte. Disse steinaldermenneskene vet langt mer om sine planter, dyr og naturressurser enn jeg vet om mine. Og inviterte de meg på landsbyfest, ville jeg være den ukultiverte barbaren, ikke de.

Poenget er at vi trenger rett kunnskap på rett sted. Norsk næringsliv kan sikkert dra nytte av flere med doktorgrad, men faktum er at bedriftene langt oftere ser etter folk med rett yrkesfaglig bakgrunn: Unge mennesker som kan sitt håndverk, som kjenner de verktøyene bedriftene bruker og som har en god forståelse for hvordan ting henger sammen. Dette gjelder bilmekanikeren. Dette gjelder kokken. Dette gjelder omsorgsarbeideren. Dette gjelder frisøren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.