Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Yrkesfag:

Yrkesfagene trenger mer enn ny struktur

Regjeringen må gjøre mer for yrkesfagene. Ny struktur er viktig, men ikke nok.

LOKKER LÆRLINGER: Oslo går foran og rydder, ikke minst i byggebransjen, for å bli attraktiv for ungdom, skriver byråd Inga Marte Thorkildsen. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen
LOKKER LÆRLINGER: Oslo går foran og rydder, ikke minst i byggebransjen, for å bli attraktiv for ungdom, skriver byråd Inga Marte Thorkildsen. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets søkertall til videregående opplæring viser at flere unge nå ser for seg en spennende fremtid innen yrkesfag.

For to år siden var det rundt hver femte Oslo-elev som søkte yrkesfag. Årets søkertall forteller at det nå er hver fjerde Oslo-elev som vil starte på et yrkesfaglig program.

Men ennå er det 59 prosent av ungdommene i Oslo som velger studiespesialisering. Det er en utfordring jeg hadde håpet at regjeringen ville ta langt mer alvorlig da de nylig offentliggjorde at de «forsterker satsingen på yrkesfag og fornyer yrkesfagutdanningen».

I realiteten var tiltakene først og fremst snakk om struktur, ikke innhold eller andre tiltak som kan føre til at barn og unge kan endre synet på yrkesfag.

Regjeringens bebudede fornying av yrkesfagene var etterlengtet, for yrkesfagene står overfor store utfordringer som må løses. Eksempelvis det faktum at for mange av dem som velger yrkesfag ikke fullfører til et fag- eller svennebrev.

Ny struktur er viktig, og jeg støtter mange av forslagene, men det er ikke nok.

I Oslo startet vi snuoperasjonen allerede for to år siden, da la vi frem strategien Yrkesveien, med over førti tiltak for å øke søkingen til og gjennomføringen i fag- og yrkesopplæringen. For å få det til må samarbeidet med arbeidslivet bli tettere og yrkesfag må ikke domineres så mye av den skolske tradisjonen som har preget dem så lenge.

Oslo går foran og rydder, ikke minst i byggebransjen, for å bli attraktiv for ungdom.

Gjennom Oslomodellen for et seriøst arbeidsliv stiller vi derfor strenge krav om bruk av faglærte og lærlinger hos leverandører som utfører oppdrag for kommunen.

Vi er også opptatt av at barna tidlig skal få lære om hva yrkesfag er.

Da jeg var på besøk på Kuben videregående skole tidligere i år møtte jeg elever som fortalte at de var de eneste i sine vennegjenger som valgte yrkesfag, og at de hadde valgt som de gjorde kun fordi de tilfeldigvis hadde yrkesfaglige forbilder i sin egen familie.

Vi må ta høyde for at ungdom i Oslo ikke vet hva yrkesfag er, og derfor sørger vi nå for at yrkesfagene blir introdusert allerede i barneskolen, at de praktiske og estetiske fagene styrkes og at det skal bli like vanlig for elevene å besøke en arbeidsplass som et museum.

Noe av det viktigste vi kan gjøre for å få flere ungdommer til å søke yrkesfag er å gi dem en læreplass. Ungdommer vil ikke søke seg til et halvt utdanningsløp. Derfor er jeg veldig glad for at vi nettopp har signert læreplassgaranti for kvalifiserte søkere i bilfaget.

Fra før er det tilsvarende garantier i helse- og oppvekstfag, bygg- og anleggsteknikk, service og samferdsel og restaurant- og matfag

Økt søkning til yrkesfag kan også henge sammen med at Oslo har vi fått på plass flere løp hvor elevene både kan ta yrkesfag, men også oppnå studiekompetanse. Disse ser vi er attraktive for mange elever.

Vi trenger kloke hoder med varme hender, ute i næringslivet, i barnehager, i hjemmetjeneste, i frisørsalongene, på hotellene, til å sette opp stillasene og reparere bilene våre.

Vi har stort behov for dyktige fagarbeidere og jeg håper regjeringen følger opp med mer enn bare strukturelle grep.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!