Yrkesskolen

Hvordan ble Solveig Kloppen programleder i NRK? Vi viser deg veien til åtte drømmejobber.

Programleder i NRKs «Trigger»

Navn: Solveig Kloppen

Alder: 30

Inntekt: Ca 300 000 kr

Hva gjør du: Mandag er det møter og planlegging, tirsdag og onsdag har vi opptak, torsdag er det gjennomgang av kjøreplan pluss noen ekstra opptak, og fredag er det prøver og sending.

Hvorfor ville du ha jobben: Fordi det er verdens morsomste jobb!

Hvordan fikk du den: Kjæresten til Thomas Numme foreslo meg etter å ha sett «Mandagsklubben». Det var det eneste tilbudet jeg fikk. Og så var jeg elevrådsrepresentant i 2. og 3. klasse.

Det beste med jobben: At jeg i løpet av to år bare har grudd meg til å gå på jobb to ganger. Den ene var da vi hadde bestemt oss for å lage et slags portrett av en vaktmester fra Bergen med tysk aksent, som gikk i uniform. Vi hadde ikke manus, og jeg skulle altså improvisere rundt dette. Vi skjønte etter hvert at det var en veldig dårlig ide, men hadde ikke tid til å lage noe nytt. Den andre gangen husker jeg ikke. Kanskje det bare var en?

Og det verste: Det er kjedelig de fredagene man våkner opp og føler seg litt uggen, ikke helt i tv-form. Men det verste er egentlig at det snart er slutt!

Ett råd: Bli kjent med kjæresten til Thomas.

Solveigs CV:

1987- 91: Allmennfaglig linje m/ samfunnsfag og bed.øk., Jessheim VGS

1988- 89: Utvekslingsstudent, Sveits

1991-92: Ex.phil og psykologi grunnfag, UiB

1992- 93: Romerike Folkehøgskole

1993- påske 1994: Trekvart år av fysioterapiutdanningen ved Høgskolen i Oslo

1994- 95: Litt.vit. grunnfag, UiO

1995- 96: Sosiologi grunnfag, UiO

1996- 99: Journalistutdanningen, Høgskolen i Oslo

Diverse jobber: Jordbærplukker, kantinemedarbeider, kioskdame, håndballtrener, renholdsarbeider, Captain Kid på Color Line, pølseselger, skuespiller, programleder i «Mandagsklubben» på TVNorge, sentralborddame, markedskonsulent.

Verv: Elevrådsrepresentant, klasse 8c og 9c, Allergot Ungdomsskole, elevrådsrepresentant, klasse 1afc og 3afc, Jessheim VGS.

Diverse: Behersker norsk, engelsk, tysk og sveitsisk. Har danset ballett i åtte år. Spiller piano, tverrfløyte, blokkfløyte og gitar. Alt relativt dårlig.

Snowboardfotograf

Navn: Espen Lystad

Alder: 34

Inntekt: 300 000 - 400 000 kr

Hva gjør du: Reiser rundt i verden og tar bilder av brettkjørere for magasiner.

Hvorfor ville du ha jobben: Siden videregående har brett og fotografering vært hovedhobbyene mine, og så slo jeg dem sammen.

Hvordan fikk du jobben: Jeg hadde hatt noen bilder i mindre blader i Europa, men det tok av da jeg fikk et bilde på coveret i Transworld.

Det beste med jobben: Frihetsfølelsen og reisingen.

Det verste: Det er også reisingen. Det er spennende å være på et nytt sted, men litt pes å komme til det nye stedet - med alt man skal ha med seg. Jeg har gjennomsnittlig 50- 60 kilo som skal drasses med på fly, tog og buss.

Ett råd: Ta med deg kamera opp i bakken og ta bilder av folk. Så må du skaffe deg kontakter via norske blader - det er egentlig eneste måte å få gjort ting på.

Espens CV: 1992- 1994: Produserte programmer for TV2. Det var på denne tiden jeg kjøpte det første kameraet mitt og begynte og fly rundt og ta øyeblikksbilder i svart-hvitt.

1994- 1998: Jobbet i fotobutikk i Oslo.

1998: Da tok jeg for min egen del et ganske dramatisk valg. Jeg hoppet av og ville prøve å leve av snowboardfotograferingen.

2000: Hadde coveret i det største snowboarbladet, Transworld.

Sjef på klubben Blå

Navn: Martin Revheim

Alder: 28

Inntekt: 320 000

Hva gjør du: Koordinerer.

Hvorfor ville du ha jobben: Jeg har ikke fått drømmejobben, jeg har tatt og laget den.

Hvordan fikk du den: Det var en lang prosess. Jeg syntes det manglet noe i denne byen, og så spurte jeg Kjell Einar Karlsen om han ville være med og starte et slikt sted. Det var 1 1/2 år med planlegging, fulgt av en lang etableringsprosess.

Det beste med jobben: Definitivt det sosiale! Det er veldig sterkt og veldig variert.

Og det verste: Grenseløsheten. Lære seg å sette rammer som man også kan følge og være fornøyd med.

Ett råd: Jeg er utdannet sosionom, så det er i hvert fall ikke alltid viktig med relevant utdanning. I min jobb har det hjulpet med en stor og bred musikkinteresse, og så må man like prosjektarbeid.

Martins CV:

1992: Russ og ex.phil

1993- 94: Konsulent, Akerselva sosialsenter

1994- 96: Redaktør for studentavisa Offside, musikkredaktør for Oslostudenten, styreleder i Fellesrådet for barnevernspedagog og sosionomstudenter, støttekontakt i Ullern bydel, ferdigutdannet sosionom med hovedoppgave om sosialbeideres mediahåndtering, startet i Uteseksjonen med prosjektet «Stopp Dopet - Ikke Dansinga», skribent i Natt&Dag

1997: Resarchjournalist i NRK - kultur og underholdning, konsulent for grunnboka i sosialarbeiderutdanninga, nattevakt på Oslo Kommunes Natthjem, første DJ-oppdrag, prosjektering av Blå, forarbeid og bygging.

1998: Blå åpner 28. februar

Siden da: Plateselskapet bp (blå plater), festivalene BLÅ i Molde (1999, 2000 og 2001), Musikk Under Oslo, Ultima, Verden I Norden, torsdagsprogram på Radio Paris Oslo, programrådsmedlem for Moldejazz, konsertserien NO i samarbeid med The Wire, BLÅ på statsbudsjettet, startet i Perculator.

Pressesjef for Quart

Navn: Pål Hetland

Alder: 33

Inntekt: Cirka 220 000

Hva gjør du: Som pressesjef har jeg ansvar for strategisk tenking, være tilgjengelig for kommentarer og intervjuer til pressen og ansvar for pressesenteret under festivalen. Som web-redaktør har jeg vært med å utforme quart.no, og skriver all tekst på sidene.

Hvorfor ville du ha jobben: Da jeg begynte i \'94 var det for å ha en flippa hobby. Etter hvert var det liten tvil om behovet, men det er først de siste to åra det har blitt en betalt jobb ut av det.

Hvordan fikk du den: Det er en gammel kompisgjeng som står bak Quart, og alle vet at jeg digger å skravle med folk. Så da jeg flytta tilbake til Kristiansand høsten \'94, etter fem år i Oslo, så ble det bare sånn.

Det beste med jobben: Folk engasjerer seg utrolig mye i det vi holder på med. I tillegg blir man kjent med mengder av folk, og møter stadig nye og store utfordringer.

Og det verste: Når det først tar av, så tar det av. Da er presset enormt, og mobilen koker.

Ett råd: Du må digge å skravle, være flink til å ta ting på sparket og sette pris på uventede problemstillinger.

Påls CV:

1989- 1990: Grunnfag i Kriminologi.

1995- 1997: Hotellhøyskolen Stavanger.

1989- 1998: Deltidsansatt på Vinmonopolet, bartender på Sting, daglig leder på Kick.

2000: Markedskonsulent i Kristiansand Kino i 6 mnd.

2001: Presseansvarlig for NRK\'s «Forfall»-satsning og allroundkonsulent for HitAwards.

Manager

Navn: Kathrine Synnes

Alder: 29

Inntekt: Vet ikke ennå

Hva gjør du: Er på lag med artisten uansett hva som skjer.

Hvorfor ville du ha jobben: Jeg hadde jobbet med internasjonale artister i mange år, og var lei av å jobbe med folk som bare var kjapt innom landet. Som manager får du følge bandet i hele prosessen.

Hvordan fikk du den: Jeg fikk jobbtilbudet rett fra bandet mitt, The Margarets.

Det beste med jobben: Å jobbe med musikk på mine egne premisser.

Det verste: Jeg har bare holdt på et par måneder, så det er ikke så mye penger ennå. Men det er jeg heller ikke vant til. Det verste er nok at jeg må ha regnskapsfører, passe på alle kvitteringene og slikt.

Ett råd: Jobb personlig, la menneskene og musikken komme i første rekke - tror du nok på det, så kommer forhåpentlig pengene også.

Kathrines CV:

Cand. mag fra Universitet i Bergen (historie, nordisk, norsk som fremmedspråk, massekultur og massekommunikasjon)

1992- 95: Studentradioen i Bergen, musikkredaksjonen.

1995- 96: Musikkredaktør, Studentradioen i Bergen.

1996- 97: Ansvarlig redaktør, Studentradioen i Bergen, anmelder plater for gratisavisa Urban og konserter i Bergensavisen, styremedlem AKKS Bergen, ass. butikksjef Free Record Shop Bergen.

1998- 99: Promotionmanager i plateselskapet MNW.

1999- 01: Promotion og labelmanager i plateslskapet Playground Music. Kursholder NRF (Norsk Rocke Forbund) i marketing og promotion for norske rockeklubber. Fagjury Talent 2002 på Sunnmøre.

2002: Starter bpop management: The Margarets, Number Seven Deli, Uncle\'s Institution.

Leder i Natur og Ungdom

Navn: Elin Lerum Boasson

Alder : 23

Inntekt: 70 000 kr

Hva gjør du: Jeg lager mange aksjoner og pressestunt, holder foredrag for lokallag, organisasjoner, stortingsfolk og næringslivet. I tillegg skal jeg ha oversikt over alle sakene, og da må jeg også delta i alle de ulike gruppene. Jobben min varierer fra å dra ut til Nesodden klokka 06.00 for å hente tang til en aksjon, til å ha møter med alle ordførerne i Finnmark om Snøhvit.

Hvorfor ville du ha jobben: Fordi det er den mest interessante jobben du kan ha i Norge hvis du er opptatt av miljø.

Hvordan fikk du den: Det er et verv, og dermed ikke noe man søker på - jeg ble innstilt av valgkomiteen etter at jeg hadde vært nestleder og sentralstyremedlem.

Det beste med jobben : At den er veldig variert, og at man merker at det går an å påvirke viktige beslutninger selv om man er ung.

Det verste: Lønnen.

Ett råd: Bli medlem av Natur og Ungdom! Og, hvis man virkelig vil noe - så er det utrolig hva man kan få til.

Elins CV:

Utdannelse

1997: Ex. phil og ex. fac, UiO

1998: Grunnfag samfunnsgeografi, UiO

1999: Grunnfag statsvitenskap, UiO

2000: Mellomfag i by- og befolkningsgeografi, UiO

2000: Mellomfag i statsvitenskap, UiO

Arbeidserfaring

Sommer 1990- 97: Sommervikar som anleggs- og vedlikeholdsarbeider hos Svein Boasson AS

Sommer 1998: Sommervikar hos Park- og anleggspleie AS

Organisasjonserfaring

1991- 1997: Aktiv i Bergen Natur og Ungdom.

1993- 1997: Styremedlem i Bergen Natur og Ungdom

1997- : Medlem i Natur og Ungdoms sentralstyre, med ansvar for samferdselssaker, petroleumspolitikk, gasskraft og klimapolitikk.

1999- 2001: Nestleder i Natur og Ungdom

1999- 2001: Landsstyremedlem og møtende på sentralstyrmøtene i Norges Naturvernforbund

2001- : Leder i Natur og Ungdom.

Advokatfullmektig

Navn: Jens-Henrik Lien

Alder: 25

Inntekt: Begynnerlønn 360 000 kr

Hva gjør du: Standarsetningen er: Jeg driver med juridisk rådgivning til private og bedrifter.

Hvorfor ville du ha jobben: Det var ikke på grunn av advokater i familien, for det har jeg ikke. Det var egentlig fordi det er en variert jobb, den har et vidt spekter av oppgaver.

Hvordan fikk du den: Jeg søkte jo... Jeg hadde vært her litt under studiene, og det hjalp nok litt, for det er mange jurister for tiden.

Det beste med jobben: Jeg trives med juss. Og så får jeg mange spennende utfordringer. Men det som gjør det morsomst å jobbe her, er miljøet.

Det verste: Det var veldig uvant i begynnelsen at folk skulle betale penger for tiden min. Og plutselig må man jobbe veldig mye.

Ett råd: Jeg tror det er viktig med attester og erfaring fra andre typer jobber. Og så er det et stort karakterpress under studiene - det må man være forberedt på.

Jens-Henriks CV:

1994: Sommerjobb som avisbud. 1994- 1996: Jobbet litt for Manglerud Radio og TV.

1995: Gikk ut fra Manglerud vgs. og tok ex. phil.

1996: Begynte på juss.

1997- 2001: Hadde sommerjobb som studieveileder hos NKS fjernundervisning.

2000- 2001: Sekretær i Åsta-kommisjonen under arbeidet med Lillestrømulykken.

August 2001: Begynte hos advokatfirmaet Hjort.

Butikksjef i Hi-Fi klubben

Navn: Harald Hovland

Alder: 28

Inntekt: 300 000 - 400 000 kr

Hva gjør du: Administrerer, i tillegg er jeg salgspersonale i butikken.

Hvorfor ville du ha jobben: Jeg hadde gått i flere år og vanket på de lokale Hi-Fi-asylene i Bergen, og da jeg skulle ha jobb ved siden av studiene, var det nærliggende.

Hvordan fikk du den: Jeg jobbet meg opp innen firmaet - og ble aldri mer enn en halvstudert røver.

Det beste med jobben: Å få tilnærmet ubegrenset tilgang til de beste leketøyene!

Det verste: At etter hvert som man kommer oppover i systemet, så er man mindre i kontakt med den opprinnelige årsaken til at man begynte. Det blir mye administrasjon.

Ett råd: Vis glede og interesse for det du holder på med.

Haralds CV:

1993- 1997: studerte ex.phil og media på Høgskolen i Bergen og administrasjon og organisasjon på UiB.

1996: Begynte å jobbe hos Hi-Fi Klubben i Bergen.

2000: Ble butikksjef for den største avdelingen i Oslo.

Journalist

Journalisten som har skrevet denne saken heter Annicken Vargel. Hun har også en drømmejobb. Annicken bestemte seg tidlig for å bli journalist, men sa det ikke til noen fordi hun ikke trodde at hun skulle komme inn på mediautdanningen. Det gjorde hun - etter å ha tatt ex.phil, bodd i Italia, studert sosialantropologi og tatt et semesteremne i kjønn og samfunn. Etter to år på media i Volda begynte hun i Aftenpostens Oslopulsredaksjon. Så fikk hun jobben i Dagbladet FREDAG etter å ha tatt en kopp kaffe med reportasjelederen. Nå tjener hun ca. 300 000 kr. Hun synes det beste med jobben er å oppdage at folk faktisk leser det hun skriver. Det verste er skrivesperre og idétørke. Annicken råder dem som vil bli journalist til å ligge inne på sofaen hele sommeren og lese bøker, skrive mye og høre om Romsdals Budstikke kan gi dem en sommerjobb.