YS, med YS-leder Jorunn Berland (bildet) i spissen,  takker ja til invitasjonen fra Venstre, FrP og Høyre dersom forslaget vil være et som ikke går langt utover det problemet man ønsker å løse, og som vil øke utryggheten og svekke pensjonsrettighetene for så mange arbeidstakere.
YS, med YS-leder Jorunn Berland (bildet) i spissen, takker ja til invitasjonen fra Venstre, FrP og Høyre dersom forslaget vil være et som ikke går langt utover det problemet man ønsker å løse, og som vil øke utryggheten og svekke pensjonsrettighetene for så mange arbeidstakere. Vis mer

DEBATT

YS takker ja til invitasjonen!

Vi har ikke mottatt noen formell invitasjon, men er beredt til å samarbeide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høyre, Fremskrittspartiet og Venstres arbeidspolitiske talspersoner inviterer i Dagbladet til samarbeid med fagbevegelsen om å løfte nye arbeidstakere inn i arbeidslivet.

Vi har fortsatt lav arbeidsledighet, men flere enn før har problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet. De siste syv årene har ungdom under 25 år redusert sin yrkesdeltakelse. Det er flere årsaker til dette. Regjeringen peker på at etterspørselen etter arbeidskraft har utviklet seg svakt og konkurransen fra arbeidsinnvandrere har økt.  YS har lenge vært opptatt av at alt for mange faller ut av videregående skole, og at dimensjoneringen av utdanningen er dårlig tilpasset arbeidslivets behov.

Regjeringen har lagt frem flere forslag for å motvirke at ungdom blir stående lenge utenfor arbeidslivet og risikerer å havne på varig trygd.

Noen av forslagene er gode og vil antagelig få bred støtte i Stortinget. Mer bruk av lønnstilskudd, bedre tilretteleggingsordninger, enklere arbeidsrettede tiltak og arbeidsplikt for de som mottar økonomisk stønad til livsopphold, er blant disse.

Vi sier et klart nei til forslaget om å gi alle virksomheter generell adgang til midlertidig ansettelse i inntil ett år. I dag har en av ti arbeidstakere en midlertidig jobb. Regjeringens forslag kan føre til at en av fire er midlertidig ansatt om få år, selv med de begrensninger som følger forslaget. Ordningen er ikke «forbeholdt» ungdom. Alle som bytter jobb vil risikere å få en slik ettårig «prøvetid» før eventuelt fast stilling.  Regjeringen håper at ordningen vil skaffe flere arbeidsplasser. Vi kan ikke se at det er noen garanti for at det skjer.

De aller fleste foretrekker en fast jobb, først og fremst fordi midlertidige jobber skaper usikkerhet rundt privatøkonomien.  Det gir ungdom større vanskeligheter med å etablere seg og mer uro på arbeidsplassene.

Jeg vil trekke frem at mange arbeidstakere vil gå glipp av pensjonsrettigheter hvis dette forslaget om midlertidige stillinger blir innført.  Alle ansatte over 20 år har nå fått rett til medlemskap i tjenestepensjonsordninger. Men de som bytter jobb før de har arbeidet i ett år i privat sektor og tre år i offentlig sektor får ikke med seg disse opptjente rettighetene. Det betyr at arbeidstakere kan ha forskjellige midlertidige jobber i mange år uten å opparbeide seg tjenestepensjon i det hele tatt. Etter vår mening må dette være i strid med intensjonene i pensjonsreformen.

Vi deler Regjeringens intensjon om å få flere unge raskere ut i det ordinære arbeidslivet. Men vi kan ikke gå med på ett forslag som går langt utover det problemet man ønsker å løse, og som vil øke utryggheten og svekke pensjonsrettighetene for så mange arbeidstakere.  Vi er beredt til å gå inn i et samarbeid for å finne andre løsninger som vil hjelpe ungdom inn i arbeidslivet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer