LEDER

Ytringenes grenseland

DAGBLADET MENER: Hat og trusler skal ikke ha noen beskyttelse. Upassende språkbruk skal reguleres utenfor politi og rettsvesen.

STRAMMER INN: Riksadvokat Tor-Aksel Busch. Foto: NTB Scanpix
STRAMMER INN: Riksadvokat Tor-Aksel Busch. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil at påtalemyndigheten skal slå kraftigere ned på personer som truer politikere, dommere, journalister og andre grupper som er spesielt utsatt, f. eks. NAV-ansatte og personer i kriminalomsorgen. Han vil også at påtalemyndigheten og politiet skal prioritere hatkriminalitet som rammer utsatte grupper. I sin begrunnelse skriver Busch at hatefulle og truende ytringer rettet mot politikere og andre samfunnsdebattanter fremstår som et økende problem.

I ytterste konsekvens kan denne type press true demokratiet ved at personer trekker seg fra politiske valg, eller velger å ikke delta i samfunnsdebatten. Riksadvokaten sier også at påtalemyndigheten skal være oppmerksom på utviklingen og bringe passende saker inn for domstolen for å fastsette et straffenivå som både kan virke avskrekkende og normdannende.

Det er særlig tre bestemmelser i straffeloven som er aktuelle i denne type saker. De omfatter forbudet mot hatefulle ytringer (som verner utsatte grupper), forbudet mot å fremsette trusler (som verner individer) og “angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet”, som gir et særskilt vern av Kongen, regjeringen, Stortinget og Høyesterett. Riksadvokatens rundskriv kom samme dag som Borgarting lagmannsrett startet ankebehandlingen av saken der Mohyeldeen Mohammad (33) står tiltalt for trusler mot Venstre-politikeren Abid Raja.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer