KOMMENTARER

Ytringens grensevern

Presseetikken må inkludere alle profesjonelle aktører, også medier som utfordrer ytringenes grensevern.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I kjølvannet til Grande-saken har det oppstått en debatt om nettmedier som bryter pressens etiske regelverk, altså Vær Varsom-plakaten. Kritikken har konsentrert seg om hvordan Resett.no omtalte Venstre-politikerens privatliv i en åker i Trøndelag. Presseetisk er det særlig to forhold som peker seg ut: Trine Skei Grande fikk aldri noen mulighet til samtidig imøtegåelse av beskyldningene, og det ble tilbudt et meget høyt beløp (angivelig 400 000 kroner) til gutten som var den andre parten i affæren. Både nåværende leder i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, og tidligere leder Per Edgar Kokkvold, har fastslått at det foreligger brudd på Vær Varsom-plakaten. Redaktør Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter går noen skritt videre. Han hevder at det aldri var noe som tydet på at Resett skulle drive med journalistikk, og at nettstedet bør betraktes som en ytterliggående politisk aksjonsgruppe finansiert av milliardærer.

Det er ingen som helst tvil om at Resett har begått grove brudd på Vær Varsom-plakaten. Å publisere en sak om en persons mest intime privatliv uten en gang å innhente hennes kommentar, tyder på at redaktør Helge Lurås er presseetisk hjernedød. Å vifte med det feiteste sjekkheftet i norsk mediehistorie er heller ikke særlig tillitvekkende. Det er all grunn til å drive journalistikk på hvordan Resett finansieres og redigeres. Som det heter i Vær Varsom-plakaten: “Det er pressens plikt å sette kritisk søkelys på hvordan mediene fyller sin samfunnsrolle”.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer