Ytringsansvar er et logisk umulig begrep

De som preker ytringsansvar ser ikke at de selv logisk risikerer å rammes.

Kommentator i Dagbladet Aksel Braanen Sterri skrev fredag et innlegg om ytringsansvaret. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Kommentator i Dagbladet Aksel Braanen Sterri skrev fredag et innlegg om ytringsansvaret. FOTO: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Meninger

Aksel Braanen Sterris forvirrede innlegg 02.10.15 om såkalt ytringsansvar, demonstrerer eklatant at logikk ikke er norske samfunnsdebattanters spesialøvelse.

Braanen Sterri skriver: «Flertallet av debattanter går derfor en noe annen vei: Det å oppfordre til «ytringsansvar» gir, ifølge dem, mektige religiøse autoriteter og terrorister en vetorett over hvilke ytringer som tillates. Men hvordan vi gir disse vetorett ved å diskutere hva vi bør og ikke bør si, er vanskelig å forstå. [...] Men vi tjener lite på å late som om debatten om ytringsansvar er å gi vetorett til religiøse autoriteter eller er et forsøk på knebling.»

Jo, pratet om ytringsansvar gir nettopp religiøse autoriteter, med eller uten maskingevær, vetorett og er et forsøk på knebling.

La meg forklare: de som preker ytringsansvar ser ikke at de selv logisk risikerer å rammes. Myrdes de som prater om ytringsansvar, kan ikke morderen holdes ansvarlig, for han/hun kan da ikke noe for at pratet om ytringsansvar gjorde han/henne så rasende at følelsene ble så sterke at de ikke kunne kontrollere dem slik at de myrdet vedkommende. Hadde bare den som pratet om ytringsanvar selv tatt ansvar og tenkt seg om før de ytret seg, ville de jo selvsagt ikke blitt myrdet. Det er da opplagt!

Mulig Braanen Sterri finner trøst i at meningsfelle Usman Rana i Aftenposten nærer nøyaktig samme tankegods: her skal de som ytrer seg tenke seg om før de ytrer seg, fordi den som provoseres av ytringene ikke kan klandres om følelsene blir så sterke at de myrder ytreren.

Derfor: Fordi ytringsansvar er et logisk umulig begrep, bør vi legge den ballen død tvert.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.