Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Ytringsfrihet er ikke absolutt

Statsminister Jens Stoltenberg har full rett til å kritisere ytringer han finner beklagelige, sier styreleder for Fritt Ord og av ytringsfrihetskommisjonen, professor Francis Sejersted.

Ytringsfrihetens fremste forsvarer i Norge, Francis Sejersted, mener regjeringen har balansert rimelig godt mellom beklagelse overfor dem som har blitt krenket av Muhammed-tegningene, og ytringsfriheten.

Sejersted ble i går hyllet på 70-årsdagen og understreker at ytringsfrihet ikke er absolutt.

Begrenset

-  Ytringsfriheten er en kjerneverdi, den må vi holde fast på, men den er ingen absolutt verdi. Den er ingen menneskerettighet. Vi har ikke noe fundamentalistisk syn på ytringsfriheten i vår grunnlov. Der er ytringsfriheten begrunnet utilitaristisk, det vil si ut fra nytten i forhold til sannhet, demokrati og fri meningsdannelse. Denne nyttetenkningen åpner jo for visse begrensninger, sier Sejersted.

Balansert bra

Han viser til blasfemiparagrafen og rasismeparagrafen som begge innskrenker ytringsfriheten.

-  Rasismeparagrafen bør vi ha, den er begrunnet i personvern.

Men blasfemibestemmelsen ville ytringsfrihetskommisjonen fjerne. Blasfemibestemmelsen har alltid vært en autoritetsvernparagraf, den har alltid beskyttet de etablerte fortolkninger av religion. Også i vår historie har det vært strenge straffer for å kritisere statens offisielle religion. Religionskritikken har vært fundamental i europeisk historie. Den må vi forsvare.

 FRITT ORD-JUBILANT:  Styreleder for stiftelsen Fritt Ord, leder av ytringsfrihetskommisjonen og tidligere sjef for Nobelinstituttet, Francis Sejersted fyller 70 år og ble hyllet i går. Sejersted mener regjeringen har balansert brukbart mellom ytringsfrihet og beklagelse over Muhammed-tegningene. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
FRITT ORD-JUBILANT: Styreleder for stiftelsen Fritt Ord, leder av ytringsfrihetskommisjonen og tidligere sjef for Nobelinstituttet, Francis Sejersted fyller 70 år og ble hyllet i går. Sejersted mener regjeringen har balansert brukbart mellom ytringsfrihet og beklagelse over Muhammed-tegningene. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

-  Hvordan har regjeringen balansert mellom beklagelse og forsvar for ytringsfrihet?

-  Vi må på den ene siden holde fast på ytringsfriheten, på den andre avveie mot den spesielle situasjonen vi er i. Det synes jeg myndighetene har gjort på en rimelig god måte. Trykkingen av Muhammed-tegningene var en provoserende handling. Det Stoltenberg og Støre har sagt, er at de beklager det som har kommet på trykk. Det må de kunne si i ytringsfrihetens navn.

-  Så du mener ikke at Stoltenberg har gitt Magazinet skylda for angrepene mot norske ambassader?

-  Nei, det er en unødvendig fortolkning. Stoltenberg har samtidig presisert verdien av ytringsfriheten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling