-  Ytringsfrihet er ikke absolutt

Statsminister Jens Stoltenberg har full rett til å kritisere ytringer han finner beklagelige, sier styreleder for Fritt Ord og av ytringsfrihetskommisjonen, professor Francis Sejersted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ytringsfrihetens fremste forsvarer i Norge, Francis Sejersted, mener regjeringen har balansert rimelig godt mellom beklagelse overfor dem som har blitt krenket av Muhammed-tegningene, og ytringsfriheten.

Sejersted ble i går hyllet på 70-årsdagen og understreker at ytringsfrihet ikke er absolutt.

Begrenset

-  Ytringsfriheten er en kjerneverdi, den må vi holde fast på, men den er ingen absolutt verdi. Den er ingen menneskerettighet. Vi har ikke noe fundamentalistisk syn på ytringsfriheten i vår grunnlov. Der er ytringsfriheten begrunnet utilitaristisk, det vil si ut fra nytten i forhold til sannhet, demokrati og fri meningsdannelse. Denne nyttetenkningen åpner jo for visse begrensninger, sier Sejersted.

Balansert bra

Han viser til blasfemiparagrafen og rasismeparagrafen som begge innskrenker ytringsfriheten.

-  Rasismeparagrafen bør vi ha, den er begrunnet i personvern.

Men blasfemibestemmelsen ville ytringsfrihetskommisjonen fjerne. Blasfemibestemmelsen har alltid vært en autoritetsvernparagraf, den har alltid beskyttet de etablerte fortolkninger av religion. Også i vår historie har det vært strenge straffer for å kritisere statens offisielle religion. Religionskritikken har vært fundamental i europeisk historie. Den må vi forsvare.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer