Ytringsfrihet for retten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Får vi en direkte konfrontasjon mellom svensk og norsk ytringsfrihet?

Tidligere selfangstinspektør Odd F. Lindberg ble i 1990 dømt i Sarpsborg byrett til å betale erstatning til 19 selfangere etter den omtalen de fikk i Lindbergs rapporter og filmer fra Vestisen. Ikke bare norske, men også svenske massemedier har vært stilt for norske domstoler, og det har faktisk ført til at den skrøpelige norske ytringsfriheten er eksportert til Sverige.

Lindberg og hans familie følte seg så forfulgt her i Norge at de flyttet til Sverige, der opinionen har behandlet dem langt mer anerkjennende og støttende. Men selfangerne lar dem ikke i fred, for de vil ha den halve millionen kroner i erstatning de er tilkjent.

  •  Den svenske kronofogden fikk i oppdrag å kreve inn pengene, eventuelt å ta utlegg i Lindbergs eiendom og eiendeler i Sverige. Saken ble brakt inn for lagmannsretten i Goøteborg, som avsa dom i overenstemmelse med dette. Den ble anket til svensk høyesterett, fordi Lindberg hevder at dommen i Sarpsborg er i strid med svensk ytringsfrihet og Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Konvensjonen gjelder siden 1994 som svensk lov. Den svenske høyesteretten har nå gått med på at saken kommer til muntlig forhandling. Det betyr at Lindberg og hans advokat kan prosedere direkte i åpne forhandlinger i retten og at selfangerne må møte med sin prosessfullmektig. Svensk høyesterett behandler de fleste rutine-sakene uten muntlige forhandlinger. Når den nå har besluttet å ta Lindberg-saken opp muntlig, er det fordi det er en viktig prinsipiell sak som retten vil ta grundigere enn andre saker og dette er et godt tegn for Lindberg.
  •  Lindbergs advokat Jan Sødergren ser tre mulige utganger på saken i høyesterett: 1. Lindberg blir dømt til å betale. 2. Saken blir henvist tilbake til lagmannsrett fordi den ikke prøvde dommen i byretten i Sarpsborg mot Europakonvensjonen. 3. Svensk høyesterett finner at dommen mot Lindberg strider mot svensk ytringsfrihet og Den europeiske menneskerettskonvensjonen og at Lindberg gis medhold.
  •  I forskjellige saker mellom selfangerne og svenske tv-produsenter har vi fått illustrert hvordan norsk rettsvesen har klart å eksportere norsk ytringsfrihet. Denne «eksporten» skjer ved at svenske journalister blir dømt i Norge for noe de ikke ville blitt dømt for i Sverige, fordi nordmenn kan se programmene deres. I vår elektroniske massemedietid kan en slik juridisk filosofi føre til det helt absurde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer