LEDER

Varsling:

Ytringsfrihet først

Dagens lovverk begrenser mulighetene for varsling på arbeidsplassen.

Fikk sykehus etter varsling: Soldader i Meymaneh i Faryab provinsen i Nord-Afghanistan.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Fikk sykehus etter varsling: Soldader i Meymaneh i Faryab provinsen i Nord-Afghanistan. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I Magasinet i helga kunne du lese om tre norske varslere. En fra forsvaret, en fra privat næringsliv og ei fra et krisesenter i Drammen. Alle tre varslet om ulovlige eller kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. En fikk til og med støtte i Stortinget, da han avslørte at sanitetsdekningen for norske soldater i Meymaneh var livsfarlig og under enhver kritikk. Varslingen reddet liv, men for generalmajor og sanitetssjef, Leif Sverre Rosén som sa i fra, var karrieren i Forsvaret over.

For Rosén fulgte ti år med terapi for posttraumatisk stressyndrom og depresjon. Samtlige tre Dagbladet har snakket med forteller sterke historier om hvordan livet er - og blir - for de som bryter tjenesteveien og sier ifra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Kort oppsummert er det tungt, både før og etter.

Det er kanskje derfor så få velger å varsle. Ifølge en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo er det til og med færre enn før. Nesten halvparten av de 3000 spurte i Fafos forrige undersøkelse fortalte at de ikke meldte ifra om kritikkverdige forhold, selv om de hadde vært vitne til dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer