Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ytringsfrihet gjennom kunst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I EN FULLSATT sal ved Norsk Design- og Arkitektursenter arrangerte Grafill Oslo den 19. mai foredraget; Graffiti - kunst og formspråk. Med fokus på Graffiti som kunstretning og formspråk var den svenske graffitikunstneren Daniel Blomquist/Puppet vår hovedtaler. Med over 20 utstillinger bl.a. i Japan, New York og Europa, og arbeider innenfor reklame og magasiner, er han etterspurt som både kunstner og designer. I tilknytning til det nevnte foredraget inviterte vi medlemmer og interesserte til en workshop der vi ved hjelp av profesjonelle graffitikunstnere ville gi muligheten til å male graffiti på lerret. Responsen til arrangementet var stor, men Oslo kommune likte ikke idéen. Innsigelser fra kommunen gjorde at vi på kort varsel så oss nødt til å innstille workshopen. Bakgrunnen er Oslo kommunes 10- punkts strategi mot bekjempelse av tagging/graffiti.

GRAFILL har full forståelse for at tagging i det offentlige rom er blitt en stor belastning for samfunnet. Men graffiti i sin opprinnelige betydning er ikke synonymt med vandalisme, men er en kunstnerisk uttrykksform.

I KUNSTHISTORIEN kjenner vi til store navn som Jean-Michel Basquiat og Keith Haring og i boka «Gategallerier» av Cecilie Høygård omtales bl.a kunstneren Lee Quinones. «Quinones har i dag laget seg en kunstkarriere av graffitien sin. Han har utstillinger i europeiske kunstgallerier og får betalt opp mot 10 000 dollar for bildene sine.» Det var nettopp dette, graffiti som kunst og formspråk, vi ønsket å øke kunnskapen om. GRAFILL har 1500 medlemmer fra hele landet som lever av sine tjenester innenfor visuell kommunikasjon. Som et ledende og seriøst fagmiljø innen i Norge, ville vi aldri ha bidratt til å bygge opp under et brysomt samfunnsproblem. Derimot ønsket vi å øke forståelsen for hva graffiti egentlig handler om, og inspirere seriøse studenter og utøvere innenfor denne type kunstnerisk uttrykksform. Norge er et land med ytringsfrihet. Hvilken rett har da Oslo kommune til å kneble et seriøst arrangement som belyser bredden i vårt formspråk? Bekjempelsen av ulovelig tagging må selvfølgelig fortsette, men muligheten for å debatere og informere om kunst og formspråk må være åpen for alle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!