LEDER

Dagbladet mener:

Ytringsfrihet må diskuteres med skånselsløs åpenhet, ærlighet og grundighet

En ny kommisjon om ytringsfrihet må ha et bredt og åpent mandat.

GODT FORSLAG: Torbjørn Røe Isaken mener det er behov for en ny ytringsfrihetskommisjon. Det er en god ide, men bare om den får et bredt og åpent mandag, mener Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GODT FORSLAG: Torbjørn Røe Isaken mener det er behov for en ny ytringsfrihetskommisjon. Det er en god ide, men bare om den får et bredt og åpent mandag, mener Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har tatt til orde for en gjennomgang av ytringsfrihetens vilkår, og bl.a. få kartlagt hvordan store private selskaper som Facebook og Google styrer offentlig debatt og informasjon. Røe Isaksen har fått støtte for ideen om en ny ytringsfrihetskommisjon blant sentrale politikere i de øvrige regjeringspartiene. Lederen i tenketanken Agenda, Trygve Svensson, ba om en liknende utredning tidligere i år, og fikk da støtte fra Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Til sammen betyr dette at det er politisk flertall for å nedsette en ytringsfrihetskommisjon 20 år etter at den forrige leverte sin innstilling. Kommisjonen den gang ble ledet av professor Francis Sejersted og leverte viktige bidrag til begrunnelsen, og utvidelsen, av ytringsfriheten, og en bedre tilgang til offentlig informasjon.

Store deler av dette arbeidet er like aktuelt og verdifullt i dag. Ytringsfriheten er en menneskerett som står fast selv om vilkårene og teknologien skifter. Samtidig er det helt klart at den teknologiske utviklingen de siste 20 årene har endret medielandskapet dramatisk. Her er det nok å peke på noen få utviklingstrekk: Internett, sosiale medier som Facebook, smarttelefoner, algoritmer, kunstig intelligens og svekkelsen av den redigerende makten. Vi snakker om en informasjonsrevolusjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer