GODT FORSLAG: Torbjørn Røe Isaken mener det er behov for en ny ytringsfrihetskommisjon. Det er en god ide, men bare om den får et bredt og åpent mandag, mener Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GODT FORSLAG: Torbjørn Røe Isaken mener det er behov for en ny ytringsfrihetskommisjon. Det er en god ide, men bare om den får et bredt og åpent mandag, mener Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

LEDER

Dagbladet mener:

Ytringsfrihet må diskuteres med skånselsløs åpenhet, ærlighet og grundighet

En ny kommisjon om ytringsfrihet må ha et bredt og åpent mandat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har tatt til orde for en gjennomgang av ytringsfrihetens vilkår, og bl.a. få kartlagt hvordan store private selskaper som Facebook og Google styrer offentlig debatt og informasjon. Røe Isaksen har fått støtte for ideen om en ny ytringsfrihetskommisjon blant sentrale politikere i de øvrige regjeringspartiene. Lederen i tenketanken Agenda, Trygve Svensson, ba om en liknende utredning tidligere i år, og fikk da støtte fra Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Til sammen betyr dette at det er politisk flertall for å nedsette en ytringsfrihetskommisjon 20 år etter at den forrige leverte sin innstilling. Kommisjonen den gang ble ledet av professor Francis Sejersted og leverte viktige bidrag til begrunnelsen, og utvidelsen, av ytringsfriheten, og en bedre tilgang til offentlig informasjon.

Store deler av dette arbeidet er like aktuelt og verdifullt i dag. Ytringsfriheten er en menneskerett som står fast selv om vilkårene og teknologien skifter. Samtidig er det helt klart at den teknologiske utviklingen de siste 20 årene har endret medielandskapet dramatisk. Her er det nok å peke på noen få utviklingstrekk: Internett, sosiale medier som Facebook, smarttelefoner, algoritmer, kunstig intelligens og svekkelsen av den redigerende makten. Vi snakker om en informasjonsrevolusjon.

Torbjørn Røe Isaksen har med rette pekt på de problemer som følger med den dominerende plassen de store nettaktørene har fått i det nye informasjonssamfunnet. Han nevner også falske nyheter, selvsensur, hets og trolling. Alt dette er viktig, men vi stusser når Røe Isaksen sier det ikke er lovverket, men rammeverket rundt som må endres. Det vil være uheldig å ha en slik innsnevring som utgangspunkt.

Truslene mot ytringsfriheten i vår tid kommer både fra tradisjonelle og nye aktører. Akkurat nå foretar amerikanske myndigheter et svært alvorlig angrep på varsleren Julian Assange. Han skal behandles som spion uten den beskyttelse landets grunnlov gir frie ytringer og lekkasjer. Over store deler av verden foregår innstramninger, ofte med bruk av ny teknologi.

Skal en ny ytringsfrihetskommisjon ha noen mening må den ha et meget vidt mandat. Det handler bl.a. om innsyn i, og kontroll av, de metoder sosiale medier benytter seg av. Men også om våre egne myndigheter bidrar til nedkjøling av den offentlige samtalen gjennom svekket personvern. Ytringsfrihet må diskuteres med skånselsløs åpenhet, ærlighet og grundighet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer