Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ytringsfrihet og kino

DIREKTØR I FILM & KINO, Lene Løken, etterlyser i Dagbladet 16. januar et klart svar fra Kultur- og kirkedepartementet om hvordan kommunene skal praktisere konsesjonsordningen for kino og videoutleie i lys av den nye § 100 om ytringsfrihet i Grunnloven. Hun viser til at departementet i et rundskriv til kommunene slår fast at «Grunnloven etter dette vil være til hinder for å knytte innholdskrav til slike konsesjoner», men uten å redegjøre nærmere for hvilke typer krav kommunene fremdeles kan stille. Grunnloven går foran alminnelige lover og grunnlovsendringer trer i kraft straks.

Fra 30. september 2004 ble det dermed grunnlovsstridig å praktisere film- og videogramlovens regler om kommunal konsesjon etter sin ordlyd.

lØKEN VISER til mulige negative konsekvenser av dette og setter spørsmålstegn ved om Stortinget visste hva de gjorde når de vedtok den nye grunnlovsbestemmelsen.

Her kan jeg berolige henne. Arbeidet som førte fram til Stortingets vedtak i fjor høst, startet allerede i 1996 med oppnevningen av Ytringsfrihetskommisjonen. I mellomtiden har saken vært på en bred høring.

Som nevnt i rundskrivet - og som Lene Løken vel er klar over - har Kultur- og kirkedepartementet satt i gang et arbeid med sikte på å få gjennomført de lov- og forskriftsendringene som er nødvendige som følge av grunnlovsendringen. I denne forbindelse vil departementet også se nærmere på hvilke rammer Grunnlovens § 100 setter for de kommunale konsesjonsordningene for film og video.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media