LEDER

Leder: Integrering

Ytringsfrihet uten trusler

Det må bli slutt på sjikanen.

TRUET OG SJIKANERT:
Amal Aden
TRUET OG SJIKANERT: Amal Aden Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Amal Aden er en av Norges modigste personer. I årevis har hun stått opp for verdier og standpunkter hun brenner for. Som forfatter, foredragsholder og deltaker i utallige debatter. Aden er kontroversiell. Både blant de såkalt innvandringskritiske, men i like grad hos sine egne. Amal Aden kom til Norge i 1996 etter å ha vært gatebarn i Somalia i flere år. Møtet med Norge ble tøft og vanskelig, men hun overvant vanskelighetene og etablerte seg som en tydelig stemme i norsk offentlighet. Kritisk til det tradisjonelle muslimske miljøet, med brodd mot de innvandringsfiendtlige og med tydelig forsvar for sin rett til å leve sammen med en annen kvinne. Med et slikt liv – og slike standpunkter – er det kanskje ikke så rart at Amal Aden vekker reaksjoner hos de religiøst eller politiske trangsynte. Samtidig har Aden krav på et liv i frihet og trygghet.

For ei uke siden skrev Amal Aden en artikkel i Dagbladet der hun reiste spørsmål om hva vi skal gjøre med folk i Norge som ikke vil integreres. De som ikke vil jobbe på grunn av sin religiøse overbevisning, som blir en belastning for samfunnet og som ødelegger for alle dem som virkelig vil bli en del av det norske samfunnet. Det skulle Aden ikke gjort om hun ønsket å beholde noe ro rundt seg. Artikkelen førte til en storm av sjikane og drapstrusler. Mange trusler kom fra det somaliske miljøet i utlandet, men også fra integreringsfiendtlige muslimer bosatt i Norge. Folk skrev at hun burde voldtas, gruppevoldtas, steines og drepes. Også personer som jobber med integrering var kritiske og mente hun svartmalte og ga høyresiden rett. Da Aden hadde mottatt 322 trusler, sluttet hun å sjekke mobilen og koblet den ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer