DEBATT

Ytringsfrihet über alles

Provokasjoner pusher verden framover - og med verden mener man oss hvite middelklassemennesker i Europa.

PROVOSERER FORDI HAN KJEDER SEG?  - Lars Vilks er en hvit mannlig kunstner fra Skandinavia, og Skandinavia er et fredfullt sted for hvite mannlige kunstnere. Velstandskjedsomheten kan ramme alle -  også kunstnere, skriver kunstner Tonje Gjevjon. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
PROVOSERER FORDI HAN KJEDER SEG? - Lars Vilks er en hvit mannlig kunstner fra Skandinavia, og Skandinavia er et fredfullt sted for hvite mannlige kunstnere. Velstandskjedsomheten kan ramme alle - også kunstnere, skriver kunstner Tonje Gjevjon. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjedsomheten slår seg ned hos rike mennesker. Velstanden blir en slags livsstilssykdom. De fleste som kjeder seg finner på noe, lager noe - gjør noe. Men en del klarer ikke bruke uroen i kjedsomheten til noe konstruktivt. Å krenke derimot, får de til. Å krenke er noe alle kan klare, men de fleste velger å la være fordi vi opplever det som primitivt.

Lars Vilks er en hvit mannlig kunstner fra Skandinavia, og Skandinavia er et fredfullt sted for hvite mannlige kunstnere. Velstandskjedsomheten kan ramme alle - også kunstnere. Å sjokkere og provosere er en strategi som tar en ut av kjedsomheten, samtidig som det kan bidra til oppmerksomhet i media. Oppmerksomhet er viktig for kunstnere - særlig mannlige kunstnere.

So, what to do?

I debatten om ytringsfrihet løftes det å provosere fram som en viktig del av den. Provokasjoner pusher verden framover- og med verden mener man oss hvite middelklasse mennesker i Europa. Vi liker det, vi heier på det og vi holder på retten til å ytre absolutt hva vi vil likeså krampaktig som en troende klamrer seg til sitt krusifiks. Hos oss er det ytringsfriheten som er hellig. Og av en eller annen grunn virker det som om mange av oss mener at ytringsfriheten kan brukes hensynsløst- uten omhu.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.