Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

8. mars:

Ytringsfriheten angripes, nå må ansvaret plasseres på hetserne

Nå har det gått for langt. De innvandrerfiendtlige må stå ansvarlig for grumset de virvler opp. Et skritt på veien kan være å innføre redaktøransvar for kommentarfeltene.

HETSET: Samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali har måttet trekke seg fra flere arrangementer, blant annet dagens 8. mars-arrangement i Bergen, på grunn av trakassering og trusler om vold. Foto: Henning Lillegård
HETSET: Samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali har måttet trekke seg fra flere arrangementer, blant annet dagens 8. mars-arrangement i Bergen, på grunn av trakassering og trusler om vold. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Meninger

Den unge, muslimske samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali har måttet trekke seg fra flere arrangementer, blant annet 8. mars i Bergen, på grunn av trakassering og trusler om vold. La oss kalle dette for det det er: Et angrep på ytringsfriheten fra rasistiske og innvandrerfiendtlige miljøer.

Nå må de stilles til ansvar.

Hetsen mot Jirde Ali er knyttet til innvandrerfiendtlige nettsteder som Resett, som har kjørt kampanje mot Jirde Ali i mange dager. Resetts redaktør Helge Lurås mener at hun må «tåle» reaksjonene hun får:

«Hun er en ung kvinne, hun er muslim med hijab, og hun er mørk i huden. Det gjør henne vanskelig å angripe for alle som vil kritisere henne for det hun sier og mener. Det er grunnen til at vi har valgt å skrive om dette», sa Lurås til NRK.

Det Lurås sier er feil. Det er åpenbart tvert imot: Det gjør henne lettere å angripe.

At Jirde Ali nå mobbes og trues ut av offentligheten fordi hun er nettopp kvinne, mørk i huden, muslim og går med hijab, burde kanskje fortalt Lurås det.

Hets og trakassering av offentlige stemmer er et angrep på demokratiet og det frie ordskiftet. Spesielt alvorlig er det når hetsen rammer unge, kvinnelige stemmer fra minoritetsmiljøer. Dette er stemmer som allerede er underrepresentert i det offentlige Norge.

Når unge stemmer blir truet med voldtekt og drap for å stå opp for meningene sine, er det et direkte angrep på ytringsfriheten. Når Ali Jirde blir frarøvet sin mulighet til å delta på 8. mars blir det ekstra tydelig, derfor må vi ta opp hennes kamp på årets 8. mars-markeringer i hele landet.

Jeg kan som hvit ung mann komme unna med å mene noe om det meste, men med en gang noen har en annen hudfarge og religion og er en ung kvinne, så kommer truslene og hatet.

Det er på tide med et skikkelig oppgjør med ytre høyre fløy som drar opp grumset rundt seg, enten det er drøye utsagn fra Sylvi Listhaug eller «nettavisen» Resetts hetskampanjer mot enkeltpersoner.

Alle har friheten til å ytre seg, selv når det har et høyreradikalt budskap. Men når denne friheten begrenser andres frihet og attpåtil blir rene hetskampanjer mot enkeltpersoner, så må vi som samfunn stå opp for den svakes part like sterke frihet til å ytre seg uten å frykte for sitt eget liv, uten å bli hetset og trakassert eller kalt skjellsord.

For det er den friheten disse modige unge samfunnsdebattantene nå blir fratatt gjennom hets og trusler.

Vi andre må bli flinkere til å stille enkelte politikere på ytre fløy til ansvar for retorikken sin. De må møte motbør når de drar opp grumsete holdninger.

Vi må også fordømme useriøse «medier» som Resett, som ikke tar noe redaksjonelt ansvar for det høyreradikale budskapet. Dette må vi gjøre som samfunnsdebattanter.

Skal vi lykkes er vi avhengig av en god mediepolitikk som bygger opp under seriøs journalistikk og det frie ordskiftet, der alle får sin ytringsfrihet ivaretatt.

Et første steg på veien må være å innføre redaktøransvar for kommentarfeltene. Det foregår for tiden et arbeid med en ny medieansvarslov. Et av stridsspørsmålene dreier seg om mediene skal ha et redaksjonelt ansvar for det som skjer i kommentarfeltene på nettsakene deres og i innleggene de poster på sosiale medier.

Her finner vi mye av grumset i dag. Her hisser hetserne seg opp, og her er det dessverre altfor lite oppfølging fra redaksjonene – spesielt på kommentarfeltene i sosiale medier. Nå er tiden inne for å slå fast at redaktøransvaret ikke stopper under «kommenter»-knappen. Trusler, trakassering og hets må redigeres bort.

Nok er nok. Jeg støtter Sumaya Jirde Ali. Det er på tide å legge ansvaret der det hører hjemme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling