Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ytringsfriheten er under press

Kulturminister sier det er behov for en ny gjennomgang av ytringsfrihetens stilling i Norge. Vi er hjertens enige.

NY KOMMISJON: Trine Skei Grande vil sette ned en ny ytringsfrihetskommisjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY KOMMISJON: Trine Skei Grande vil sette ned en ny ytringsfrihetskommisjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

Det er 20 år siden Ytringsfrihetskommisjonen la fram sin rapport med omfattende analyse og konkrete forslag til endringer i Grunnloven. Denne kommisjonen utformet begrunnelser for ytringsfriheten som er blitt stående. Den førte også til endringer i Grunnloven som ga bedre vern for frie ytringer. Det er derfor med store forventninger vi tar i mot nyheten om at regjeringen på nyåret vil utnevne en ny ytringsfrihetskommisjon.

Kulturminister Trine Skei Grande begrunner initiativet med at de siste årenes revolusjon innenfor medier og kommunikasjonsteknologi både har styrket ytringsfriheten og satt den under press. Statsråden sier det derfor er behov for en ny gjennomgang av ytringsfrihetens stilling i Norge. Det er vi hjertelig enige i.

DEMPER KONFLIKTNIVÅET: Begge partilederne i Venstre og Frp gjør det de kan for å dempe konfliktnivået mellom de to partiene, som de siste dagene har preget nyhetsbildet. Men Trine Skei Grande er likevel tydelig på at hun forutsetter at hennes regjeringskollega har tatt til seg kjernen av hva konflikten har handlet om. Video: Christian Wehus, Report... Vis mer

Samtidig krever omveltningene i mediebildet et arbeid som går i dybden, som ikke viker unna vanskelige eller kontroversielle spørsmål og som våger å utfordre de globale teknologiske gigantene. Størrelser som Facebook, Google, Apple og Twitter har stadig bredere og dypere kontroll med formidlingen og redigeringen av nyheter og debatt. Sammensetningen av den nye ytringsfrihetskommisjonen vil fortelle oss mer om regjeringens mot og intensjoner.

Så langt foreligger et omfattende og nokså detaljert mandat. Kommisjonen skal bl.a. vurdere tiltak for å fremme bred deltakelse i samfunnsdebatten, virkemidler mot falske nyheter og tiltak som kan motvirke hatefulle og andre ulovlige ytringer i sosiale medier. Kommisjonen skal vurdere behovet for å avklare de sosiale plattformenes rolle og rettslige ansvar. I denne sammenheng «bør kommisjonen også vurdere behovet for internasjonalt samarbeid og ev. regulering», heter det i mandatet.

En slik vurdering bør få en sentral plass i kommisjonens arbeid. Selv om eierne av sosiale medier som Facebook hevder de ikke har noe redaktøransvar, styrer de likevel innholdet etter sine egne regler. Det er en ussel garanti for ekte ytringsfrihet. Det gjør ikke saken bedre at slike selskaper har solgt enorme mengder personinformasjon som bl.a. er brukt i politiske kampanjer.

Det sier seg selv at Norge på egen hånd har begrenset mulighet til å foreta reguleringer som øker ytringsfriheten i disse mediene. Derfor er det viktig at den nye kommisjonen vurderer internasjonale løsninger, f. eks. i samarbeid med EU.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media