VERDENSMUSIKER: Yusef Lateef - her i et bilde fra 2007 - spilte over hele verden og anerkjennes blant annet for sitt arbeid med å mikse etnisk musikk inn i jazzen. Lille julaften gikk han bort. Foto: NTB Scanpix/AP Photo
VERDENSMUSIKER: Yusef Lateef - her i et bilde fra 2007 - spilte over hele verden og anerkjennes blant annet for sitt arbeid med å mikse etnisk musikk inn i jazzen. Lille julaften gikk han bort. Foto: NTB Scanpix/AP PhotoVis mer

Yusef Lateef er død

Jazzlegenden ble 93 år.

(Dagbladet): Den banebrytende, amerikanske jazzartisten Yusef Lateef er død, 93 år gammel. Saksofonisten og multi-instrumentalisten sovnet stille inn i sitt hjem i Shutesbury i Massachussetts lille julaften, står det å lese på hans offisielle hjemmeside.

Lateef startet sin karriere i Detroit, der han på 40-tallet studerte komposisjon og spilte sammen med blant andre Paul Chambers, Elvin Jones og Dizzie Gillespie. Han steg fram som bandleder på slutten av 50-tallet, og huskes ikke minst for å gi sin musikk en distinkt orientalsk tone.

Lateef, som vokste opp med etternavnet Evans, men tok i bruk sin families opprinnelige slektsnavn etter å ha konvertert til islam, nøyde seg ikke med tradisjonelle jazzintrumenter - han trakterte såvel fløyte som obo og mer eksotiske, østlige instrumenter.

Som New York Times skriver i sitt minneord: Lateef spilte world music før world music hadde et navn.

På 60-tallet fortsatte Lateef å utdanne seg, og tok en mastergrad ved Manhattan School of Music, der han i fjor ble beæret med en såkalt Distinguished Alumni Award. På høyden av sin karriere besøkte han blant annet Kongsberg Jazzfestival flere ganger, og ga konserter i 1968 og 1972 som det fortsatt går gjetord om i bergstaden.

I 1987 mottok han Grammy-pris for albumet «Yusef Lateef's Little Symphony».

Helt til det siste fortsatte Lateef å utdanne yngre musikere, blant annet ved University of Massachusetts Amherst og Hampshire College i hjemstaten.

Så seint som i august i år kom Lateef siste plate, «Voice Prints», et samarbeid med saksofonistene Roscoe Mitchell og Douglas R. Ewart samt perkusjonisten Adam Rudolph.