Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Zadies skjønnhet

Kaotisk og oppslukende om skjønne kunster og skjønne kvinner.

BOK: «Om skjønnhet» handler om skjønnhet. Om skjønnheten i kunsten: Mozart kontra bip-bop. Om ytre skjønnhet: Svarte sugger mot modellvakre gaseller. Om indre skjønnhet: kvinner som ofrer seg for kjærligheten til sine utro menn. Likevel er Smith en altfor komplisert forfatter til å komme med et opplagt forsvar for snille kvinner mot slemme menn. Eller svart folkelig autentisk kunst mot hvit elitistisk kunstig kunst. Først og fremst er hun altfor mye av en humorist til å kunne skrive politisk korrekte bøker om tematikken.

Rivaliserende familier

Boka er ifølge Smith selv en hommage til E.M. Forsters «Howards end» fra 1910. Her er en rekke paralleller til Forsters bok. Bla. at den handler om to rivaliserende familier gjennom familiefedrene Belsey og Kipps. Howard Belsey er hvit slaktersønn fra London, som har kommet seg opp i verden og blitt kunsthistorie professor på Wellington universitet utenfor Boston. Der kjemper ham mot myten om Rembrandts geni. Mot ham i kampen står Sir Monty Kipps. Han var «Oxfords første neger», og er nå kristen-konservativ elitist, som både er motstander av homser og negere. I hvert fall av såkalt positiv særbehandling av afro-amerikanere.

Alt og alle i denne myldrende boka representerer noe; en mening, en type, en livsanskuelse. Mest sentral er Howards kone Kiki. Engang gasellevakker, nå en hundre og femogtyve kilos «negerdronning» som Howard bedrar. Likevel elsker Howard sin kone, i denne boka der alle prøver med å finne seg selv, og de fleste snakker forbi hverandre.

«Negerdronningen»

Hva er autentisk, spør Smith. Blant annet gjennom en utrolig seanse på en Mozart-konsert der «negerdronningen» har en sjelden kunstopplevelse tiltross for at det er «ingen aper, bare latin». Slike spissformuleringer kan Smith bruke, fordi hun selv er farget (liksom jødene gjerne er anti-semitter, noe som var tema i Smiths forrige roman «Autografmannen»). Smith gjør seg og kjærlighetsfullt lystig over den forvirrede mulatten Levi Belsey: Professorsønnen ter seg som en gateneger, for «i Levis triste lille verden, betyr det at du er neger at du har en slags mystisk, hellig samhørighet med gater og fortau».

Et rotehue

Som forfatter er Zadie Smtih et skrekkelig rotehue, med sine altfor kaotiske og altfor lange romaner. Men hun får oss likevel på kroken. Også i denne boka, der de eneste «vinnerne» muligens er professor konene. De finner hverandre i en felles kjærlighet til ett bilde. Et bilde som blir opphav til en av de mange intrigene i denne leseverdige mastodonten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling