Zett og hørt

Som artist har Bertine Zetlitz blitt spurt om alt fra morrabrød til erotikk. Nå er det hennes tur til å stille spørsmål.

- Rundt juletider ble jeg spurt av en mannlig journalist om hva jeg ønsket meg til jul. Brødrister, svarer jeg, og da ler han så rått at hele kroppen rister. Så stønner han fornøyd og sier: Så du fikser ditt eget morrabrød, du?

Bertine Zetlitz kan ikke annet enn å le. Det er ganske utrolig hva en veldreid 23-åring med en seriøs holdning til seg selv og musikken sin skal måtte svare på. Riktignok har hun farget det blonde håret lilla for å slippe unna de tåpeligste klisjeene. Det får heller være at hun blir forvekslet med alpinisten Burre.

Eldre, mannlige journalister er og blir en egen kategori, synes Bertine.

- Det er viktig for meg å ha et målrettet blikk, og å være rimelig påkledd på platecoverne mine. At jeg ikke framstår som en babe. Likevel blunket en mannlig Radio 1-journalist til meg, og sa at siden jeg bare viste ansiktet på førstesingelen, og overkroppen på andre, var det vel på tide at han snart fikk se heleBertine Zetlitz. Hva svarer man da?

I TRE UKER slipper riktignok Bertine å svare. Som porgramleder på NRK-showet Topp 20 er det hun som skal stille spørsmålene, ikke omvendt.

- Kanskje skal jeg innlede intervjuene med den klassiske «Jeg speller litt sjæl, så jeg vet hva det dreier seg om». Det har jeg opplevd uhorvelig mange ganger. Etterfulgt av en småstolt «Ja, du har kanskje hørt om 15ø000 Mellons?» eller et eller annet undergrunnsnavn. Fokusere mest mulig på meg selv, spøker hun.

Selv forventer hun aldri at journalistene vet alt om hennes musikalske bakgrunn. Men når hun etter et timeslangt intervju blir spurt om det ikke er på tide at hun begynner å skrive låtene selv, er det nesten like flaut for henne som for journalisten å svare at det har hun gjort siden hun var 13 år.

For å unngå de største fadesene blir hun nødt til å gjøre litt research. Men ikke på e-mail, som hun så fint trodde før hun ble satt inn i rutinene.

Bertine er ikke så voldsomt bevandret i listepop-verdenen. Ikke vet hun noe særlig om hva hovedpublikummet på 14 år foretrekker heller.

- Liker du gutter eller har du kjæreste, er sikkert riktig. Selv svarer jeg alltid at jeg har funnet mannen i mitt liv. Men når halvsleske reportere ser på coveret mitt og sier at det er veldigerotisk, for så å spørre om jeg er singel, har jeg mest lyst til å si jeg er lesbisk.

BERTINE ER DEBUTANT i «Topp 20»-sammenheng, men har erfaring som programleder i «Midt i Smørøyet» for ti år siden.

Da var hun blond, bebrillet og utrustet med tannregulering. Hun fikk positive tilbakemeldinger fra jenter som endelig våget å være stolte av reguleringen sin.

At Bertine skal bli rollemodell for unge piker i dag, har hun ingen tro på. Det eneste hun brenner for er å stille de spørsmålene hun alltid selv har villet få.

- Jeg har lyst til å spørre artistene hva som gjør dem mest frustrert. Hvordan det føles å spille «live» når lydforholdene er elendige, og du har liten erfaring. Når du ikke har en brølende rockestemme som kan dekke over fadesen, og du bare har lyst til å rope om unnskyldning og aldri spille en konsert mer i hele ditt liv.

- Alle kan takle suksess, men nederlag er verre. Og som ung jente har man en hel del å bevise. Jeg vet jo selv hvor stygg jeg kan være mot unge syngedamer. Da jeg spilte på Quartfestivalen i år, oppdaget jeg plutselig Marte Krogh blant publikum, og fikk skikkelig angst da lyden sviktet. Men hun var faktisk den første til å støtte meg etter konserten. Det gjorde utrolig godt, sier hun.

DET ER ANDRE SPØRSMÅL hun også kunne tenkte seg å stille. Som hvordan ferske artistjenter klarer å unngå å bli et produkt av plateselskapet hvis de ikke selv lager musikken.

Men aller viktigst, hvordan runder man av en perfekt seanse?

- Det beste avslutningsspørsmålet jeg kan få, er om når jeg skal begynne å studere igjen, sier Bertine kontant.

- Det gir meg en sosialrealistisk skyldfølelse som varer resten av dagen.

<B>SOMMERVIKAR PÅ TV:</B> Bertine Zetlitz gleder seg til å intervjue popartister. -Kanskje jeg skal innlede med den klassiske replikken "Jeg speller litt sjæl, så jeg vet hva det dreier seg om," sier hun