Zliten actionhelt

Da stuntmannen hans brakk leggen, måtte Antonio Banderas gjøre flere stunt enn vanlig under innspillingen av «Zorro». Nå er den mørbankede 45-åringen usikker på om han orker flere actionfilmer.

LOS ANGELES (Dagbladet): -  De fysiske kravene var det desidert hardeste og det verste med å lage denne filmen. Jeg merket godt at jeg hadde blitt sju år eldre siden forrige gang jeg gjorde «Zorro», sier Banderas.

Bedre ble det ikke av at hans faste stuntmann knakk leggen på fire steder under innspillingen.

-  Det var mange skader denne gangen. Jeg hang i lufta fra kraner i dagevis. Det ble nok flere stunt enn moren min setter pris på, forteller den hyggelige filmstjernen til Dagbladet.

-  Dessuten hadde de lagt opp innspillingen slik at jeg nesten aldri hadde pause, det var utrolig slitsomt. Jeg hadde vondt over alt.

Regissør Martin Campbell skryter av at spanjolen er bedre enn de fleste stuntmenn med sverdet, noe han kan takke den første Zorro-filmen for.

-  Jeg trente i fire måneder med det spanske OL-laget i fekting. Det er viktig å kunne kontrollere sverdet, for det er lett å stikke ut øynene på folk ellers. Vi fekter tross alt med ekte, tunge sverd.

Alkoholisert hest

Verre er det å fatte hvordan Zorros bedre halvdel, hesten Tornado, lærte seg å drikke sprit, røyke pipe og hoppe på togvogner.

 KAN KUNSTEN:  Antonio Banderas lærte i fire måneder å fekte av det spanske OL-laget før innspillingen av «The Legend Of Zorro», som har norsk kinopremiere fredag.
KAN KUNSTEN: Antonio Banderas lærte i fire måneder å fekte av det spanske OL-laget før innspillingen av «The Legend Of Zorro», som har norsk kinopremiere fredag. Vis mer

-  He he. Det var ikke én hest. Vi hadde 11 forskjellige hester. Én kunne spille full, en annen kunne springe fort, andre igjen kunne røyke pipe, drikke fra flaske eller løpe på skinnegangen, forklarer Banderas.

Opplæringen av hestene begynte et år i forveien. Banderas, derimot, var utlært også på dette området.

-  Jeg er god på hesteryggen, jeg falt i hvert fall ikke av en eneste gang. Men bare det å bli kjent med 11 hester er hardt arbeid.

Det burde ikke komme som noen overraskelse, for alle hollywoodstjerner er jo noen knøtt. Men Antonio Banderas er virkelig en liten grå skygge av actionhelten vi har sett på lerretet så mange ganger. Han er nesten spinkel, der han sitter iført hvit bestefartrøye, gråsprengt hår og ei olabukse som sjarmerende nok er beltet fast rundt navlen et sted. Huden er bleik, men - det skal han ha - fyren har noen brune øyne som gjør mye ut av seg.

Forståelsesfull kone

I den nye Zorro-filmen ryker hovedpersonen uklar med kona (spilt av Catherine Zeta-Jones) fordi han ikke greier å legge heltekarrieren på hylla. 45-åringens kone i virkeligheten, Melanie Griffith, som før et nylig comeback på Broadway var mest kjent for pillemisbruk og plastiske operasjoner, er atskillig mer forståelsesfull.

-  Hun er selv skuespiller og veit at lange perioder borte fra familien kommer med jobben.

Men akkurat som i filmen er det ikke alltid like lett for Banderas\' barn å akseptere at faren er så mye borte.

-  Den lille (datteren Stella på ni år, journ. anm.) blir nok aldri skuespiller, hun hater yrket fordi det tar faren bort fra henne hele tida.

Regisserer

Og verre skal det bli, for i disse dager går Antonio i gang med å regissere sin andre spillefilm, spanskfinansierte «El Camino de los Ingleses» i hjemtraktene i Malaga, Spania.

-  Det er viktig for meg å få gjort denne filmen. Det er litt av min egen historie i den, den handler om det å bli eldre og det er noe jeg har lyst til å reflektere over. Jeg vil ikke bli 75 år og angre på ting jeg ikke har gjort, det tror jeg datteren min vil skjønne når hun blir voksen selv. Dessuten er faren min inne på livets siste oppløpsside, og det er viktig for meg at han ser at sønnen hans har fått det til.

«The Legend of Zorro» har norsk kinopremiere 28. oktober.Z

PREMIERE: Antonio Banderas og Catherine Zeta-Jones på Zorro-premiere.