WALKING DEAD? Er slaget i realiteten tapt for Republikanernes presidentkandidat, Donald Trump, etter en katastrofal start på valgkampen. Foto: Craig Rubadoux/Florida Today 
WALKING DEAD? Er slaget i realiteten tapt for Republikanernes presidentkandidat, Donald Trump, etter en katastrofal start på valgkampen. Foto: Craig Rubadoux/Florida Today Vis mer

Zombie-kandidaten

Donald Trump kalte Hillary Clinton for djevelen. Kanskje vet han allerede mer om livet etter døden enn de fleste.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Dersom den republikanske presidentkandidaten Donald Trump faktisk ønsket å tape valget, kunne han neppe gjort det mer effektivt. Begynnelsen av august har vært den desidert verste perioden i hans 14 måneder lange valgkamp.

HITTIL HAR han kunnet ture fram som en bøllete, rasistisk og narsissistisk demagog. Til tross for en endeløs rekke hårreisende uttalelser og en oppførsel mange mener kvalifiserer til en psykiatrisk diagnose, har alt prellet av «Teflon-Don». Milliardæren fra New York har klart å framstå som en outsiderkandidat som snakker på vegne av sinte, hvite velgere fra arbeiderklassen mot frihandel og innvandring. Strategien ga ham 13,3 millioner - om lag 40 prosent - av stemmene i det republikanske primærvalget.

TRUMPS UTTALELSER: Vi har samlet noen av Trumps uttalelser fra året som har gått: - Ingen muslimer får komme inn i USA før vi finner ut hva i helvete det er som foregår. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

MEN NÅ står kampen om rundt 230 millioner stemmeberettigete amerikanere, og etter det b-lagspregete landsmøtet virker det som Trumps prosjekt nå kollapser. Hovedproblemet er hans egen bisarre oppførsel. De ufine angrepene mot Khan-ekteparet og sønnen deres, en muslimsk-amerikansk soldat som ble drept i Irak-krigen, har fått størst oppmerksomhet. Trump mener de ikke har noen rett til å kritisere ham. Dermed bekrefter han ironisk nok Khan-ekteparets anklager om at han ikke har lest den amerikanske grunnloven og paragrafen om ytringsfrihet. Enda verre er hans komplette mangel på empati med en familie som har ofret liv for USA.

TRE MÅNEDER før valget opptrer Trump som et 70 år gammelt, trassig småbarn uten impulskontroll, politisk innhold eller sunn fornuft. Det gjorde han også i primærvalgkampen, men endelig ser store deler av USA ut til å ha innsett hvor unikt ukvalifisert han er til å bli president. Plutselig gjelder noen av politikkens vanlige spilleregler også for Trump. Mens han snubler inn i den ene tabba etter den andre, sliter hans nære allierte, ifølge amerikanske medier, med å få ham til å forstå hva som er i ferd med å skje. Valgkamporganisasjonen hans skal være nær et sammenbrudd. Sentrale republikanere vurderer om det er mulig å finne en ny kandidat. Mange frykter at han også skal dra med seg andre folkevalgte i dragsuget slik at flertallet i Kongressen ryker. Utenfor partiet advarer sentrale, apolitiske sikkerhetseksperter i ordelag som mangler sidestykke om at Trump og hans komplette mangel på internasjonale forståelse er en direkte trussel mot USAs sikkerhet. Flere sentrale kommentatorer spekulerer på toppen av det hele på om oppførselen til Trump kan skyldes psykiske lidelser, en hjerneskade eller begynnende demens.

MENINGSMÅLINGENE viser at folk flykter fra ham. Trumps vei til Det hvite hus er nå så smal og gjengrodd at det ikke en gang kan kalles en krøttersti. Kanskje har oppførselen hans klart å skyve så mange velgere så langt vekk at kandidaturet hans i realiteten for lengst er dødt. Realclearpolitics´ gjennomsnitt av de nasjonale målingene plasserer Trump 7 prosentpoeng bak Hillary Clinton. På gjennomsnittet av målingene i de avgjørende vippestatene leder også Hillary Clinton stort sett markant. Selv i erkerepublikanske delstater ser støtten ut til å kollapse. Sørstaten Georgia har ikke gått for en demokrat på 24 år, men meningsmålingen fra Atlanta Journal-Constitution gir Clinton 44 prosent, mot Trumps 40. I Arizona, som stort sett har stemt republikansk siden 1950-tallet, leder nå Clinton hårfint foran Trump i en meningsmåling fra OH Predictive Insights. Heller ikke demografien går i Trumps retning. I den nyeste meningsmålingen fra NBC og Wall Street Journal tar Clinton innpå Trump også blant hans kjerne av hvite velgere. Ledelsen hans i denne gruppa har falt til 45 mot 40 prosent. Også blant menn leder Clinton nå marginalt. Dersom Trump ikke engang klarer å vinne blant hvite og mannlige velgere, er løpet kjørt. Blant minoritetsvelgere gjør han det katastrofalt dårlig. Bare én prosent av afroamerikanere støtter ham.

AKKURAT NÅ ser Trump ut som en vandrende zombie-kandidat. Spørsmålet er om han kan stå opp fra de døde og snu trenden. Det taler til hans fordel at USA er ekstremt polarisert. Det betyr at det er utenkelig for mange å stemme på Hillary Clinton, og at valget dermed uansett neppe ender i et skred i hennes favør. De kommende debattene kan også være en mulighet til å snu situasjonen. Imidlertid er det vanskelig å se for seg at Trump, som stort sett snakker fullstendig usammenhengende, klarer å utmanøvrere en vanligvis velforberedt Clinton. Det er selvsagt altfor tidlig å skrive nekrologen om Trumps kandidatur, men han begynner å bli ganske bleik rundt det oransje nebbet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.