Zombiene kommer

Alle vampyrer kan gå og legge seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Du trodde kanskje vampyrer var de kuleste monstrene i gata om dagen? Det er ikke så rart.

Den kritikerroste, svenske vampyrfilmen «La den rette komme inn» gjør suksess i stadig flere land. Samtidig har bok- og filmsuksessen «Twilight» inspirert en rekke nye tenåringsserier om vakre, kjærlighetssyke blodsugere det siste året.

«Høsten 2008 står definitivt i blodets tegn,» meldte Dagbladet.no i fjor, og viste dessuten til flere, nye vampyrserier på TV.

Men nå får vampyrene konkurranse! Og det fra en gruppe langt eklere, og langt mindre sexy monstre.

De nye vampyrene
Det melder flere amerikanske medier denne uka. Deriblant The Times kommentator Lev Grossman, som slår fast følgende i tittelen på en ny kommentar:

- Zombier er de nye vampyrene!

Artikkelen er illustrert med et bilde hentet fra den norske zombiefilmen «Død snø». Filmen fikk svært gode anmeldelser da den ble vist på Sundance-festivalen i USA i januar. Og nå nevnes den som et av tegnene på at zombier er på vei til å overta førsteplassen som de tøffeste monstrene innen populærkultur.

I Norge fikk vi kanskje et tidlig signal om dette da «Død snø» banket «Twilight» i premierehelga i januar. Men i USA har zombiene begynt å gjøre seg bemerket for alvor først den siste tiden.

Vi har tidligere skrevet om den smått bisarre nye boka «Pride and Prejudice and Zombies» av Seth Grahame-Smith. Han har rett og slett omskrevet Jane Austens kjente roman «Pride and Prejudice» (norsk: «Stolthet og fordom») og gjort den til en zombiefortelling. Boka har slått an i USA, og nylig skrev forfatteren under en ny bokavtale med forlaget Grand Central Press. Nå skal han skrive boka «Abraham Lincoln: Vampire Hunter», ifølge blant andre Entertainment Weekly.

Zombier i romantisk komedie
Men zombiene dukker opp også andre steder. Lev Grossman nevner blant andre den nye filmen til «Juno»-produsent Diablo Cody, med tittelen «Breathers: A Zombie's Lament». Filmen, som foreløpig kun er under utvikling, skal basere seg på en ny bok med samme navn. Det blir en romantisk komedie (!) om en mann som sliter med å tilpasse seg sin nye tilværelse som udød.

En annen zombie-komedie er også under utvikling. Den har tittelen «Zombieland», og Woody Harrelson og Abigail Breslin på rollelista. I tillegg er «Quantom of Solace»-regissør Marc Forster i gang med å filmatisere Max Brooks bestselgende zombiebok «World War Z».

Grossmann lister også opp tegneserien «Marvel's Zombies», som baserer seg på zombieversjoner av andre, kjente tegneserier. Dessuten suksessen til det nye spillet «Resident Evil 5», som skal ha solgt fire millioner eksemplarer på to uker. Og ikke minst Michael Jacksons klassiske zombie-musikkvideo «Thriller», som nå skal bli Broadway-musikal.

Ennå ikke overbevist? USA Today har enda flere eksempler. Max Brooks' første zombiebok, «The Zombie Survival Guide: Complete Protection From the Living Dead», skal utgis i romanform i løpet av høsten. 

Flere ungdomsbøker har nettopp kommet i butikkene: «The Forest of Hands and Teeth» av Carrie Ryan, «Zombie Queen of Newbury High» av Amanda Ashby og «You Are So Undead to Me» av Stacey Jay. Og «Strange Angels» av Lili St. Crow kommer i mai.

Nedgangstidenes monstre
- Innenfor tradisjonell horror, er ingenting mer populært akkurat nå enn zombier, sier Katy Hershberger fra forlaget St. Martin's Press til USA Today.

Forlaget kommer ut med en egen zombie-antologi neste vinter.

Men hva er så grunnen til at zombiene slår så godt an om dagen? Lev Grossman skylder blant annet på klimatrusselen.

- Hvilket monster passer vel bedre til dagens økologiske engstelse? skriver han, og kaller dessuten zombiene for «nedgangstidenes offisielle monstre».

Han siterer også «Pride and Prejudice and Zombies»-forfatter Seth Grahame-Smith, som forklarer interessen slik:

- Vi lever i en tid da det er veldig lett å bli redd for alt som foregår. Vi har disse store gruppene av ansiktsløse mennesker et sted i verden, som har planer om å gjøre oss vondt og det ikke nytter å snakke til. Zombier er på en måte kjent landskap, mener han. 

ZOMBIE-LITTERATUR: Denne omskrivningen av en kjent klassiker har slått nesten merkelig godt an i USA.
ZOMBIE-LITTERATUR: Denne omskrivningen av en kjent klassiker har slått nesten merkelig godt an i USA. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer