ZTV snyter norske artister

Fjernsynskanalen ZTV har gått langt i å profilere seg som norske artisters egen kanal. Men de betaler ikke en krone i TONO-avgift til artistene.

- Frekt, synes musiker Ivar Chr. Johansen.

Johansen figurerer for tida på ZTV med Folk&Røveres «Utadæsjælopplevelse», og han har vært med på videoene til St. Thomas, Briskeby og Jaga Jazzist.

- ZTV har fått mye oppmerksomhet i media fordi de sender så mange norske musikkvideoer, og det virker som om de bruker dette bevisst for å bygge ZTV som en merkevare. De utnytter vårt åndsverk uten å gå i noen som helst dialog med oss eller våre organisasjoner, sier Ivar Chr. Johansen til Dagbladet.

Nekter å betale

Både TV3 og ZTV er eies av Viasat Broadcasting. Fordi Viasat sender fra Storbritannia, mener de seg fritatt norsk TONO-avgift. Komponistorganisasjonen TONO innkasserer vederlag ved kringkasting og annen offentlig framføring av musikk. Disse pengene fordeles deretter til rettighetshaverne.

I 1999 ble TV3 saksøkt av TONO, og kanalen ble i Oslo byrett dømt til å betale 25,3 millioner kroner i vederlag til norske artister.

- ZTV sender norske videoer på norsk eter, så jeg forstår ikke hvorfor de ikke følger norske spilleregler, sier Johansen.

- Samtlige videoer jeg har vært med på, er finansiert av artistene selv, og det dreier seg ofte om artister som ikke har musikk som levebrød. De blir misbrukt av en stor, kommersiell tv-kanal, sier Johansen.

Nytt søksmål

Han får støtte av Henrik Njaa i Zuma. Lenge ville ikke ZTV vise videoen til singelen «Bowie Tapes», fordi kanalen fryktet epilepsianfall blant seerne. Nå har de ombestemt seg og har plassert videoen på B-lista.

- Ideelt sett burde ZTV blitt enige med TONO om en fast avgift i året, slik at også artistene ville ha fått glede av dette. Men jeg ser også den andre siden. Det viktigste som artist er at noen viser videoen din, og vi er uansett så vant med å få dårlig betalt for det vi gjør. Men litt kan de spytte i. De bruker tross alt gratis noe andre har betalt for, sier Njaa.

Cato Strøm, administrerende direktør i TONO, er også oppgitt over situasjonen.

- ZTV nekter konsekvent å betale TONO-avgiften. Vi har vært i dialog med kanalens advokater i lengre tid, men har foreløpig ikke kommet til enighet. TV3 benytter sin velkjente taktikk om å utsette betalingen. Ved å vinne et søksmål, får vi betalt for fortida, men det løser ikke problemet, sier Strøm, som bekrefter at det kan gå mot et nytt søksmål.

Norsk profil

De siste par åra har ZTV profilert seg sterkt som norsk musikks gode hjelper. Åtte til ti timer av kanalens sendetid hver dag består av musikk, og norskandelen ligger på mellom 30- 35 prosent. Cato Strøm kan ikke svare direkte på hvor mye norske artister har utestående hos ZTV, men mener det kan være snakk om flere millioner kroner.

Musikkansvarlig i ZTV Merethe La Verdi vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet, men viser til Hein Espen Hattestad, sjef for Viasat Norge.

Dagbladet forsøkte å få Hattestad i tale i går, men lyktes ikke.

TAPER PENGER: Erlend Øye spilles ofte på ZTV.
TAPER PENGER: Furia
TAPER PENGER: Bertine Zetlitz ligger på a-lista til ZTV
FORBANNET: Musiker Ivar Chr. Johansen er irritert over at ZTV spiller norske musikkvideoer uten å betale for seg.
TAPER PENGER: Natalie Nordnes