LIVREDD: Harald Zwart er livredd berg-og-dal-baner, men nå skal han lede et prosjekt for å adaptere PC-spillet «RollerCoaster Tycoon» til film. Foto: Øistein Norum Monsen.
LIVREDD: Harald Zwart er livredd berg-og-dal-baner, men nå skal han lede et prosjekt for å adaptere PC-spillet «RollerCoaster Tycoon» til film. Foto: Øistein Norum Monsen.Vis mer

Zwart lager film av berg-og-dal-bane-spill

«Rollercoaster Tycoon» blir langfilm med Harald Zwart bak spakene.

||| LOS ANGELES (Dagbladet): Sony Pictures Animation har plukket opp rettighetene til dataspillet «Rollercoaster Tycoon». Den norske regissøren Harald Zwart er hyret til å lede utviklingen av prosjektet som er planlagt å ende opp i en kombinasjon av ekte film og CGI-animasjon i 3D-innpakning.

- Dette er et eget prosjekt utviklet i samarbeid med Atari. Sony kjøpte «pitchen», så nå begynner vi å sette sammen prosjektet, sier Harald Zwart til Dagbladet. Han har fått med seg forfatterne David Ronn og Jay Scherick til å lage manuset.

Will SmithDagbladet besøker regissøren i filmparken til Sony Pictures. Zwart har knappe 20 minutter før han skal møte produsent Will Smith for å legge siste hånd på «Karate Kid» som har i USA premiere 7. juni.

Filmen er planlagt å ha premiere 13. august i Norge.

- Vi fullfører «Karate Kid» i dag og begynner å planlegge «Rollercoaster Tycoon» på mandag, sier Zwart som ikke får lang pause mellom slagene.

Tredje meste solgteSpillet «Rollercoaster Tycoon» ble først introdusert til markedet i 1999. I tillegg til en rekke utvidelser ble det produsert to oppfølgere. Ifølge en artikkel om spillet på Wikipedia ble det originale PC-spillet godt mottatt, og Gamespot ga spillet 8,6 poeng av 10 mulige.

Satsningen genererte mer en 300 millioner dollar i inntekter og ga spillutvikleren Atari en mulighet til å skryte av å ha det tredje mest solgte PC-spillet i USA gjennom tidene.

- Tanken på å bli igjen i en fornøyelsespark etter stengetid er spennende. Ideen er i utgangspunktet litt som «Natt på museet», sier Zwart.

Redd for berg-og-dal-baner- Dette er jo en kjempenyhet, sier Snorre Bryne som er Dagbladets spillekspert.

- Dette er en type spill som folk har spilt lenge, men som det har vært vanskelig å forestille seg at kan bli til en film. Men nå kommer også «Pacman» som spillefilm, og det skulle ikke forundre meg om også minispillet «Minesveiper» dukker opp som film, sier Bryne som tror det kommer en rekke filmer basert på spill som i utgangspunktet ikke er actionspill.

ROLLERCOASTER: Strategispillet er det tredje mest solgte i USA noensinne.
ROLLERCOASTER: Strategispillet er det tredje mest solgte i USA noensinne. Vis mer

Zwart har spilt «Rollercoaster Tycoon» mye sammen med sønnen og forteller at begge to er hektet på strategispillet.

Målet med spillet er å bygge berg-og-dal-baner samt å styre fornøyelsesparker.

I forbindelse med lansering av «Karate Kid» har Zwart tilbrakt tid rundt -  og ikke i - berg-og-dal-baner. Han er nemlig livredd for den type fritidssysler og har sendt kona Veslemøy opp med videokamera for å dokumenter og drive research.

GodkjentHan vil ennå ikke si noe om skuespillere, selv om han har gjort seg noen tanker.

- Jeg har bevist at jeg kan «caste» en film, så det kan bli noen store navn, sier Zwart som nå regnes for å være en «star approved director» i Hollywood.

- Filmen blir bedre enn spillet, sier Zwart

- Spillet er jo fantastisk, så klarer Zwart å lage noe som er bedre enn spillet, har han fått til noe bra, sier spillanmelder Bryne.

PREMIEREKLAR: Karate Kid er planlagt å ha premiere i USA den 7.juni. Foto: Øistein Norum Monsen.
PREMIEREKLAR: Karate Kid er planlagt å ha premiere i USA den 7.juni. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer