Zwarts film om krigshelten Jan Baalsrud filmes i Troms

Den nye filmatiseringen av «Ni Liv»-historien vil trolig få premiere i 2017.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): «Ni Liv» ble Oscar-nominert da Arne Skouen filmatiserte historien om Jan Baalsruds flukt til Sverige.

Baalsruds historie er nå på vei til lerettet igjen under tittelen «Den Tolvte Mann», med Harald Zwart på regi og Petter Skavlan sitt manus.

Fredag ble det klart at «Den Tolvte Mann» er blant filmene som får markedsstøtte fra Norsk Filminstitutt, den ble tildelt 15 millioner.

Med et budsjett på 64 millioner og Harald Zwart klar i registolen, er forarbeidet til «Den Tolvte Mann» godt i gang.

Dette bekrefter produsent Aage Aaberge til Dagbladet.

- Vi planlegger våropptak nå, så det blir nok ikke vinteropptak på denne siden av sommeren, forteller Aaberge.

Ingen «remake» «Den Tolvte Mann» er et prosjekt Harald Zwart og manusforfatter Petter Skavlan har jobbet sammen om i mange år.

Dette er deres filmatisering av den dramatiske historien om Jan Baalsrud, som etter en mislykket sabotasje i Troms under andre verdenskrig måtte flykte fra tyskerne ved å komme seg gjennom Lyngsalpene og ta seg inn i Sverige.

Historien om Baalsrud ble i 1957 filmatisert av Arne Skouen med Jack Fjeldstad i hovedrollen, filmen ble Oscar-nominert til beste utenlandske film men tapte mot Federico Fellinis Cabirias netter.

Zwarts filmatisering vil ikke bli en direkte «remake», den skal blant annet inkludere tyskernes og hjelpernes perspektiv i tillegg til Baalsrud, noe Petter Skavlan tidligere har bekreftet.

Den nye tittelen viser til at Baalsrud slapp unna, mens de elleve andre medhjelperne i hans motstandsgruppe ble forhørt, torturert og drept av tyskerne.

Spilles inn i Troms Prosjektet ble i 2013 bekreftet av manusforfatter Petter Skavlan, som da ønsket at de fikk spille inn filmen i Troms. Det ser ut som han og resten av produksjonen har fått ønsket sitt oppfylt.

- Målet er å gjøre hele filmen i Troms, der det hele foregikk, forteller Aaberge.

Aaberge forteller at produksjonen så langt har hatt et veldig godt samarbeid med FilmCamp og Kulturnæringsstiftelsen i Troms, som begge bidrar til å fullfinansiere filmen.

- Pre-produksjonen har gått veldig bra synes jeg, vi har et godt samarbeidsklima og har allerede hatt flere befaringer i Nord-Norge, sier Aaberge.

Ingen navn Etter at Zwarts første «Mortal Instruments»-film gikk for dårlig på kino, ble oppfølgeren utsatt.

Zwart har etter dette vært knyttet til en rekke filmatiseringer, blant annet He-Man og Rollercoaster Tycoon.

Forrige uke ble det  kjent at Zwart skal ha regi på Keanu Reeves´ nye film, «Rally Car», som da tar Zwart tilbake til Kina etter «The Karate Kid». Men til tross for mye på tallerkenen er han nå klar for å sette seg i stolen i Troms.

- Harald er godt forberedt og reiser allerede i dag nordover på en ny befaring, sier Aaaberge.

Foreløpig er det ikke kjent hvem som skal spille Baalsrud eller de andre karakterene, men Aaberge forteller at navnene vil komme så snart våropptakene går i gang.

- Vi vil gi ut navn på skuespillere når vi nærmer oss våropptakene, men ikke før det.

Premieredato er ikke klar enda, men ifølge Aaberge er det snakk om å ha premiere på filmen i løpet av høsten 2017.

Dagbladet har prøvd å kontakte Harald Zwart uten hell.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer