Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
DENNE SIDEN INNEHOLDER ANNONSØRINNHOLD FRA

Lån

Lån opptil 500.000,- uten sikkerhet. Søknaden blir vurdert av 19 banker og du får det billigste lånet.

Få tilbud på lån

1) Velg lånebeløp 2) Fyll ut resten av søknaden hos Axo Finans 3) Vi sender deg det beste tilbudet

Hvor mye ønsker du å låne?

Nominell rente fra 6,39% til 21,95%. Effektiv rente fra 6,81% til 24,4%. Eff. rente 15,9%, 100.000 o/5 år, kostnad: 40.256, Totalt: 140.256.

Lån

Vurderer du å ta opp lån? Hva bør du tenke på og hva skal til for at du får lånet innvilget? Hvilke typer lån finnes det, og hvilket bør du velge?

I denne artikkelen skal vi kort oppsummere hva det vil si å låne penger, og gi deg som skal ut på lånemarkedet noen gode råd og tips.

Hva er egentlig et lån?

Lån defineres gjerne som en bindende økonomisk avtale mellom to parter, og i banksammenheng er dette en avtale mellom låntaker og långiver. Her vil långiveren forlange betaling for lånet i form av renter og gebyrer.

Renten du blir tilbudt blir vurdert individuelt av banken eller långiveren, og dette er grunnen til at du får ulike tilbud dersom du søker hos flere. Gebyrene er som oftest faste satser banken eller långiveren har.

Den individuelle renten kalles nominell rente, og legger du denne sammen med alle lånets kostnader, finner du den effektive renten.

Ulike typer lån

Det finnes mange ulike typer lån, men de vanligste typene er:

  • Annuitetslån
  • Serielån
  • Rammelån

Den vanligste typen er annuitetslån, og er også den typen lån som passer låntakere flest. Med annuitetslån får du et forutsigbart månedsbeløp gjennom hele lånets løpetid som er enkelt å forholde seg til.

Med serielån får du et varierende terminbeløp, som er høyere i starten av nedbetalingsperioden og blir lavere etterhvert som du betaler ned lånet. Det er rentedelen av lånet som er variabelt, mens låneavdraget forblir det samme gjennom hele perioden.

Rammelån kan for mange bety større økonomisk frihet. Et rammelån fungerer på mange måter som et kredittkort, der du alltid har mulighet til å ta ut igjen det du har betalt inn. Du bestemmer med andre ord selv hvor mye av rammen du ønsker å bruke, og betaler kun renter på det du bruker. Lånet passer for deg som har god økonomisk oversikt.

Annuitetslån er vanligst

Du vil som oftest kun få tilbud om annuitetslån, da dette er det mest forutsigbare alternativet og det de fleste låntakere foretrekker. De andre lånetypene egner seg best til boliglån, men låntakeren må også ha god økonomisk oversikt for å få serielån eller rammelån innvilget.

Kan jeg få lån?

Når du søker lån i banken eller hos en långiver, må du som låntaker alltid oppfylle visse krav. Dette kan være krav som:

  • Alder
  • Ingen betalingsanmerkninger
  • Inntekt
  • Gjeld

I Norge har vi retningslinjer som sier at man ikke kan låne mer enn fem ganger sin egen inntekt minus gjeld. Dette betyr at dersom låntakeren allerede har en del gjeld i forhold til inntekt, vil det være vanskeligere å få lån. Men her er det banken eller långiveren som vurderer søknaden individuelt.

Les mer: Lån uten sikkerhet

Hva bør du tenke på når du skal låne?

Vurderer du å ta opp et forbrukslån, bør du tenke på hvordan du skal disponere lånet og hvorfor du behøver det. Noen ganger er det mer lønnsomt å spare opp nok penger på egenhånd dersom du har tid og mulighet til dette.

I tillegg bør du finne det lånet som passer deg og dine behov best. Her vil et godt tips være å undersøke markedet nøye - du kan nemlig spare mye penger på å finne det riktige lånet.

Hvordan finne det beste lånet?

Ønsker du å finne det beste lånet, kan det være lurt å sammenligne forbrukslån via en lånemegler, slik som vår samarbeidspartner Axo Finans. En finansagent videresender din lånesøknad til flere banker og långivere samtidig, og deretter presenterer de det beste lånetilbudet for deg.

Dette er et helt kostnadsfritt og uforpliktende tilbud. Tjenesten er helt trygg å bruke, og Axo Finans reguleres av retningslinjene til Finanstilsynet.

siste saker
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media