Hvor mye kan jeg låne? Les hvordan du kan kan beregne din låneevne her

Hvor mye kan jeg låne?

Espen Flaa Nilsen | 12. des 2020

Hvor mye du kan låne avhenger av en rekke faktorer som samlet utgjør din låneevne, eller betjeningsevne.

Ønsker du å vite hvor mye du kan låne? Det tar kun et par minutter å søke, og du mottar et uforpliktende tilbud.

Slik beregnes din låneevne

Det er mulig å beregne hvor mye du kan få i lån basert på generelle forutsetninger. Ønsker du et fasitsvar, må du sende inn en lånesøknad. Det er tre årsaker til dette:

 • Banken må vurdere dine individuelle forutsetninger
 • Hver bank gjør disse vurderingene litt forskjellig
 • Markedssituasjonen kan påvirke bankens vurdering

Med andre ord kan du som lånekunde bli vurdert forskjellig fra dag til dag, og fra bank til bank. Er du interessert i å vite hvor mye du kan få i lån, og hva som er renten på lån, må du derfor sende inn en lånesøknad og sammenligne tilbud fra forskjellige banker.

Låneevne i forhold til din økonomi

Din privatøkonomi påvirker hvor mye du kan låne. Banken beregner hvor store utgifter du har i forhold til inntekter, og ser også på betalingshistorikk, gjeld og eiendeler. Målet er å finne ut av hvor stort lån du kan håndtere, med andre ord om du klarer å betale tilbake lånet uten at det skal gå utover de øvrige regningene dine.

Generelle forutsetninger som kan påvirke låneevnen din er:

 • Antall låntakere
 • Hvor mange barn du/dere har
 • Hvor mye du/dere har i inntekt
 • Hvor mye du/dere har i gjeld fra før

Les mer her: Lån på dagen

SØK HER

Antall låntakere

Det spiller en stor rolle om du søker lån alene, eller om dere er to som søker sammen. Er dere to tar man utgangspunkt i den samlede inntekten, noe som vanligvis gir et høyere lån. Samtidig vil også gjelden slås sammen, og da risikerer dere å få et mindre lån. Det er altså både fordeler og ulemper ved å være to låntakere.

Antall barn

Hvor mange barn du eller dere har forsørgeransvar for, påvirker også hvor mye dere kan få i lån. Antall barn i husstanden bidrar til at utgiftene går opp, og dette kan ha stor effekt på låneevnen. Barnas alder spiller også en rolle.

Inntekt

Inntekten er en viktig faktor for låneevnen. Jo mer du har i fast inntekt, jo mer kan du låne. Er dere to som søker lån sammen, vil den samlede inntekten stå som grunnlag for beregningen. Da vil også lånesummen øke.

Gjeld

Eksisterende gjeld er en av postene som trekker lånesummen ned, fordi det påvirker din evne til å betjene lånet. I boliglånsforskriften står det at lån ikke skal innvilges dersom kundens samlede gjeld overstiger fem ganger årsinntekt. Det betyr at du kan låne opptil fem ganger inntekten din.

Belåningsgrad

Skal du kjøpe bolig, vurderer banken også boligens belåningsgrad. Lån med sikkerhet i bolig skal ikke overstige 85% av boligens verdi, noe som betyr at de resterende 15% må komme fra din egenkapital. Alle lån med sikkerhet i bolig tas med i beregningen, også fellesgjelden i borettslaget.

Skal du kjøpe bolig nummer to i Oslo kommune, må du også huske at du ikke kan låne mer enn 60% av boligens verdi.

Finn ut hvor mye du kan låne

Hvor mye du kan få i lån varierer fra bank til bank. Derfor er det viktig å sammenligne tilbud fra flere forskjellige banker.

Det er altså mulig å beregne hvor mye du kan få i lån. Ønsker du et håndfast svar på hvor mye du kan låne, må du sende inn en lånesøknad.

Du kan sende inn en gratis og uforpliktende lånesøknad. En finansagent som arbeider med å sammenligne tilbud på lån for å finne de laveste rentene og beste avtalene. Dermed kan du være sikker på at du får tilbud om det beste lånet som er tilgjengelig akkurat nå.

Tjenestene sammenligner kun banker som er lisensierte finans – og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet.

SØK HER

Hvor mye kan jeg låne - spørsmål og svar

Hva er lån uten sikkerhet?

Med et lån uten sikkerhet trenger du ikke å stille med sikkerhet til banken, slik du må på boliglån. Det betyr at pengene kan brukes til det du selv ønsker. Ettersom banken ikke har ekstra sikkerhet, blir renten noe høyere.

Hva er en finansagent?

En finansagent formidler lån på vegne av banken og fungerer slik som et bindeledd mellom bank og kunde. Selv om finansagenten jobber på vegne av banken, er de også til stor fordel for deg som kunde. Når du sender inn en søknad til en finansagent, sender de denne videre til samtlige av sine samarbeidsbanker. Dette sparer deg for tid og du får det beste tilbudet blant flere banker og ofte lavere rente.

Hvor mye kan jeg låne?

Dette varierer litt fra bank til bank, men hos de fleste kan du låne fra 10 000 til 500 000 kroner uten sikkerhet.

Hvor lang nedbetalingstid har lånet?

De fleste bankene tilbyr nedbetalingstid opptil 15 år, avhengig av banken du velger. Du kan når som helst betale inn ekstra eller betale ut lånet i sin helhet, uten ekstra omkostninger.

SØK HER
I denne artikkelen
 • Slik beregnes din låneevne
 • Låneevne i forhold til din økonomi
 • Antall låntakere
 • Antall barn
 • Inntekt
 • Gjeld
 • Belåningsgrad
 • Finn ut hvor mye du kan låne