Låne penger - lån fra 5 000 til 600 000 - finn beste rente

Skal du låne penger? Sammenlign of få det beste tilbudet på lån opptil 500 000 kr.

Oppdatert 18.1.2022

Lån defineres gjerne som en bindende økonomisk avtale mellom to parter, og i banksammenheng er dette en avtale mellom kunde og bank. Her vil banken kreve betaling for lånet i form av renter og gebyrer.

Den individuelle renten kalles nominell rente, og legger du denne sammen med alle lånets kostnader, finner du den effektive renten.

Velg ønsket lånebeløp:

kr
5 000 kr 600 000 kr
Bank/lånetilbyder
Lånesum
Effektiv rente
Alder
Utbetaling
Låne penger - lån fra 5 000 til 600 000 - finn beste rente
Espen Flaa Nilsen | 22. apr 2021

Hvilke muligheter har jeg til å låne penger?

I utgangspunktet skiller man mellom to typer lån: med og uten sikkerhet. Sistnevnte er tradisjonelle lånetyper som boliglån og billån, hvor du stiller med egenkapital som sikkerhet og/eller pant i bolig eller andre formuesgjenstander.

Dersom man skal låne penger og har behov for finansiering uten sikkerhet, har man i utgangspunktet tre valg:

 • Annuitetslån
 • Serielån
 • Rammelån

Alle disse er kategorisert som mindre lån, som regel tilknyttet forbruk. Hvilket du velger kan være avgjørende for totalkostnaden. En grundig undersøkelse av flere banker og ulike finansieringsalternativer er derfor viktig for å finne det beste tilbudet.

Kredittkort og kreditter

Mange velger å bruke et kredittkort for å dekke uforutsette eller nødvendige utgifter i hverdagen. Fordelen med et kredittkort er at du får en rentefri periode, gjerne på 4-6 uker, og betaler du innen denne tiden vil det ikke påløpe ekstra renter på kredittkortet.

Ulempen derimot er at rentene vokser raskt etter at den rentefrie perioden er over. Du har heller ingen nedbetalingsplan å forholde deg til, noe som kan øke risikoen for å glemme en innbetaling. Et forbrukslån vil altså gi deg en mer forutsigbar nedbetalingsplan.

Smålån uten sikkerhet

Et smålån er et lån uten sikkerhet, på samme måte som et forbrukslån. Forskjellen er at smålån er mindre av størrelse. På grunn av den enkle tilgangen og lave krav til kredittopplysninger, har smålån også en høyere rente. Et forbrukslån vil derfor totalt sett være mindre kostbart enn et smålån. Har du manges smålån kan det lønne seg å samle smålån i et refinansieringslån.

Les mer: Refinansier smålån

Ulike typer lån

Det finnes mange ulike typer lån, men de vanligste typene er:

 • Annuitetslån
 • Serielån
 • Rammelån

Den vanligste typen er annuitetslån, og er også den typen som passer folk flest. Med et annuitetslån får du et forutsigbart månedsbeløp gjennom hele løpetiden som er enkelt å forholde seg til.

Med serielån får du et varierende terminbeløp, som er høyere i starten av nedbetalingsperioden og blir lavere etterhvert som du betaler ned lånet. Det er rentedelen som er variabel, mens avdraget forblir det samme gjennom hele perioden.

Rammelån kan for mange bety større økonomisk frihet. Et rammelån fungerer på mange måter som et kredittkort, der du alltid har mulighet til å ta ut igjen det du har betalt inn. Du bestemmer med andre ord selv hvor mye av rammen du ønsker å bruke, og betaler kun renter på det du bruker. Denne formen passer for deg som har god økonomisk oversikt.

Annuitetslån er vanligst

Du vil som oftest kun få tilbud om annuitetslån, da dette er det mest forutsigbare alternativet og det de fleste foretrekker. De andre lånetypene egner seg best til boliglån, men kunden må også ha god økonomisk oversikt for å få serielån eller rammelån innvilget.

Hvilke krav stilles når jeg skal låne penger?

Lån uten sikkerhet tilsier at du ikke må stille noen sikkerhet til lånet

Når du skal låne penger og for å få søknaden godkjent må du alltid oppfylle visse krav. Dette kan være krav som:

 • Alder
 • Ingen betalingsanmerkninger
 • Fast inntekt
 • Gjeld

I Norge har vi retningslinjer som sier at man ikke kan låne mer enn fem ganger sin egen inntekt minus gjeld.Dette betyr at dersom du allerede har en del gjeld i forhold til inntekt, vil det være vanskeligere å få lån. Men her er det banken som vurderer søknaden individuelt.

Les mer: Lån uten sikkerhet

Hva bør du tenke på før du låner penger?

Vurderer du å ta opp et forbrukslån, bør du tenke på hvordan du skal disponere lånet og hvorfor du behøver det. Noen ganger er det mer lønnsomt å spare opp nok penger på egenhånd dersom du har tid og mulighet til dette.

I tillegg når du søker lån bør du finne det tilbudet som passer deg og dine behov best. Et godt tips er å undersøke markedet nøye - du kan nemlig spare mye penger på å finne det riktige lånet.

Låne penger med kort behandlingstid

Behandlingstiden på forbrukslån er ofte noe kortere enn behandlingstiden ved for eksempel boliglån eller andre lån med krav til sikkerhet. Dette er fordi banken kun trenger din elektroniske signatur, i tillegg til en elektronisk bekreftelse på dine personlige og økonomiske opplysninger for å kunne innvilge lånet.

Dersom du oppfyller banken eller långiverens krav, vil du som oftest kunne motta svar på lånesøknaden i løpet av en virkedag. Har du behov for penger raskt, vil du også i de fleste tilfeller få pengene, eller lånet, på konto i løpet av 2-3 virkedager.

Kan jeg låne penger på dagen?

Låne penger på dagen finnes ikke. Allikevel hører man begreper som “smålån på dagen”, “lån på dagen uten kredittsjekk” og “forbrukslån på dagen”. Til og med “lån på timen” og “smålån på timen” brukes. I dag er slike tilbud ulovlige å markedsføre.

Før kunne man søke om å låne penger på dagen. For eksempel kunne mange svenske banker tilby såkalte SMS-lån. Her brukte man SMS til å søke og akseptere lån, og fikk så å si lån på timen. Långivere og banker som tilbyr denne typen lån i dag, bryter faktisk loven.

Med slike tilbud var det mulig låne penger på dagen. Når man søker lån trenger man god tid før man bestemmer seg. “Smålån på timen”, "låne penger på dagen" og lignende oppfordret til forhastede beslutninger.

På denne siden kan du sammenligne långivere når du skal låne penger slik at du får det beste tilbudet . Du får kanskje ikke lån utbetalt den dagen du søker, men du vil få svar i løpet av et kort tid.

Dette betyr "låne penger på dagen" nå

Dersom man snakker om å "låne penger på dagen", "forbrukslån på dagen", betyr det som regel et mindre beløp hvor du får svar i løpet av få virkedager. Da har du som regel pengene når du trenger dem. Dersom du bruker BankID til å signere kan du få ditt lån utbetalt på dagen du får svar.

Dette bør du tenke på før du låner penger

Mange behøver lån uten sikkerhet av ulike grunner. Noen trenger det for å dekke uforutsette utgifter, mens andre ønsker det for å kunne finansiere drømmeferien. Uansett hva du behøver lånet til, bør du finne et lån som passer deg og dine behov.

Husk at lånet skal betales tilbake, og at nedbetalingsplanen bør være overkommelig. Tenk også på:

 • Effektiv og nominell rente
 • Din egen betalingsevne - hvor mye kan du betale tilbake på lånet hver mnd?
 • Budsjett - hvor mye du ønsker å låne
 • Lånets vilkår og betingelser

Et godt tips vi kan gi deg er å undersøke om du har mulighet til å spare opp deler av det nødvendige beløpet selv før du tar opp lån.

Hvilken rente kan du forvente deg?

Når du skal låne penger, vil du alltid motta et lånetilbud med to ulike typer renter. Disse kalles nominell og effektiv rente. Den nominelle renten blir ofte omtalt som den individuelle renten og grunnrenten. Dette er fordi denne baseres på din økonomiske situasjon.

Banken justerer den nominelle renten ut fra hvorvidt det innebærer en høy eller lav risiko å låne penger til deg. Man kan derfor aldri si noe om hvilken rente du kan forvente deg før du har mottatt lånetilbudet. Husk at renten også kan variere fra bank til bank.

Den effektive renten er den nominelle renten inkludert alle kostnadene på lånet, og er den “totale renten”, eller den som viser deg de totale kostnadene av lånet.

Låne penger: Oversikt over ulike banker og rentennivå - forbrukslån

Lånebeløp 200 000 kr med nedbetaling på 5 år. Nominell og effektiv rente.

LånegiverNom %Eff %
Komplett Bank ASA8,67 %9,77
Sbanken ASA9,4599,88
Ikano Bank AB8,910,04
Storebrand Bank ASA10,1511,31
SpareBank 1 Kreditt AS10,912,03
SpareBank 1 Modum10,912,03
SpareBank 1 Søre Sunnmøre10,912,03
Eika Kredittbank AS10,912,08
Nordea Direct10,912,24
OPP Finans (Nordea Direct)10,912,24
SpareBank 1 Kreditt AS11,512,25
SpareBank 1 Modum11,512,25
SpareBank 1 Søre Sunnmøre11,512,25
DNB Bank ASA1212,81
BB Bank11,713,09
INSTABANK ASA11,913,25
Ekspress Bank11,7413,38
Ekspress Bank11,7413,38
Sparebanken Vest1213,58
INSTABANK ASA12,513,93
Resurs Bank AB NUF12,8414,22
BRABANK ASA12,914,37
BRABANK ASA12,9914,43
re:member12,9514,46
Santander Consumer Bank AS13,5815,03
Nordax Bank AB13,515,27
Bank Norwegian AS13,815,28
Avida Finans AB NUF1415,45
yA Bank AS (Resurs Bank AB)14,0515,55
Svea Finans NUF13,915,66
Aasen Sparebank15,9517,98
Sparebank 1 Finans Nord-Norge AS16,519,04
SpareBank 1 Nord-Norge16,519,04
SpareBank 1 BV16,519,17

Kilde: Finansportalen, oppdatert 19.01.2021

Hvordan finne det beste lånetilbudet?

For å vite om lånetilbudet du har mottatt er best mulig når skal låne penger, bør du sammenligne tilbud fra flere banker og långivere. Den enkleste måten å gjøre dette på er å overlate søknadsformidlingen til en lånemegler eller en finansagent. De hjelper deg når du skal låne penger slik at du får får et lån som er tilpasset din situasjon.

På denne siden har vi sammenlignet flere aktører som gjør det enklere for deg når du skal låne penger uten sikkerhet

Spørsmål og svar når du skal låne penger

Hva er lån uten sikkerhet?

Med et lån uten sikkerhet trenger du ikke å stille med sikkerhet til banken, slik du må på boliglån. Det betyr at pengene kan brukes til det du selv ønsker. Ettersom banken ikke har ekstra sikkerhet, blir renten noe høyere.

Hva er nominell rente?

Den nominelle renten er grunnrenten på lånet. Denne baseres på den nasjonale styringsrenten, men bankene bestemmer selv sin grunnrente.

Hva er effektiv rente?

Den effektive renten er den nominelle renten pluss alle gebyrer og kostnader knyttet til lånet. Det er med andre ord denne renten som viser deg de faktiske månedskostnadene. Dersom du skal låne penger og sammenligne lånetilbud, er det denne renten du bør se på

Hva er smålån?

Et smålån er et lån uten sikkerhet, men gjerne av mindre størrelse. Det finnes ingen spesifikk definisjon på hva størrelsen er, men ofte omtaler vi alt under 50 000 kroner som smålån. Nedbetalingstiden er ofte kort og renten er som regel høyere enn på forbrukslån.

Hva er en finansagent?

En finansagent formidler lån på vegne av banken og fungerer slik som et bindeledd mellom bank og kunde. Selv om finansagenten jobber på vegne av banken, er de også til stor fordel for deg som kunde. Når du sender inn en søknad til en finansagent, sender de denne videre til samtlige av sine samarbeidsbanker. Dette sparer deg for tid og du får det beste tilbudet blant flere banker og ofte lavere rente.

Hva kan lånet brukes til?

Et lån uten sikkerhet kan i utgangspunktet brukes til akkurat det du ønsker. Det er likevel noen områder som går igjen: De fleste søker lån uten sikkerhet for å dekke uforutsette utgifter, oppussing eller refinansiering.

Hvor mye kan jeg låne?

Dette varierer litt fra bank til bank, men hos de fleste kan du låne fra 10 000 til 500 000 kr uten sikkerhet.

Hvor lang nedbetalingstid har lånet?

Dette varierer men noen tilbyr nedbetalingstid opptil 15 år, avhengig av banken du velger. Du kan når som helst betale inn ekstra eller betale ut lånet i sin helhet.

SØK HER
I denne artikkelen
 • Hvilke muligheter har jeg til å låne penger?
 • Kredittkort og kreditter
 • Smålån uten sikkerhet
 • Ulike typer lån
 • Annuitetslån er vanligst
 • Hvilke krav stilles når jeg skal låne penger?
 • Hva bør du tenke på før du låner penger?
 • Låne penger med kort behandlingstid
 • Kan jeg låne penger på dagen?
 • Dette betyr "låne penger på dagen" nå
 • Dette bør du tenke på før du låner penger
 • Hvilken rente kan du forvente deg?
 • Låne penger: Oversikt over ulike banker og rentennivå - forbrukslån
 • Hvordan finne det beste lånetilbudet?