Vanlige spørsmål om lån

Vanlige spørsmål om lån

Espen Flaa Nilsen | 14. jul 2021

Mange har gjerne et bekymringsfullt forhold til gjeld, uansett om det er boliglån, billån eller lån uten sikkerhet det snakkes om. Da kan det være betryggende å få besvart noen av de vanligste spørsmålene knyttet til lån. I denne artikkelen skal vi derfor forsøke å besvare noen av spørsmålene mange lurer på når de skal ta opp lån.

Det er spesielt viktig at man kjenner godt til prosessen slik at man kan finne det lånet som passer best for din privatøkonomi. Dersom du skulle velge feil finansiering kan det fort føre til store kostnader og i verste fall ødelegge privatøkonomien din langsiktig. Da følger fort gjeld og betalingsanmerkninger etter som kan bli krevende å rydde opp i.
SØK LÅN HER

Hvordan avgjør banken en lånesøknad

En av spørsmålene mange lurer på er hvordan en bank vurderer lånesøknaden din. For mange er dette et usikkerhetsmoment som gjør at de vegrer seg for å ta opp et lån. Når du søker om forbrukslån er det primært din evne til å betale tilbake lånet som banken vurderer gjennom en kredittsjekk. Her vil de se nærmere på inntekt, eksisterende belåning og eventuelle næringsinteresser du måtte ha.

For de fleste bankene er det viktigste at du har god betalingshistorikk og en stabil inntekt å vise til. Utover dette vil de vurdere hvor mye eksisterende gjeld du har og hvordan et nytt lån eventuelt vil påvirke økonomien din. Selv om det er viktig at du kan vise til fast inntekt betyr det ikke at du trenger å ha en svært høy inntekt. De fleste tilbyderne av forbrukslån i Norge krever at du har mellom 100.000,- og 200.000,- i fast inntekt årlig for at de skal utstede et lån.

Betydning av betalingsanmerkninger

Noe annet mange lurer på er hvilken betydning betalingsanmerkninger har på økonomien din. Dette er gjerne et tabu spørsmål å stille da mange er skamfulle over at de har pådratt seg betalingsanmerkninger i utgangspunktet. For en del kan lån uten sikkerhet være nødvendig finansiering for å ha mulighet til å opprettholde økonomien i en utfordrende periode. Da kan det fort oppleves som vanskelig å få den hjelpen man trenger om man har betalingsanmerkninger.

En betalingsanmerkning betyr at du har utestående krav fra kreditorer som etter gjentatte forsøk ikke har blitt innfridd i henhold til avtale. Før du søker om finansiering bør du derfor forsøke å rydde opp i disse og innfri eller refinansiere kravene dine. En betalingsanmerkning blir nemlig slettet så snart kravet er innfridd og senest 1-3 virkedager etter. Dette vil øke sannsynligheten for at du får innvilget et nytt lån og oppnår gunstigere vilkår.

Finn den beste renten på forbrukslån

Mange lurer på hvordan de kan oppnå den beste renten på sitt lån, det er jo ingen som ønsker betale mer enn nødvendig når de skal søke om finansiering. Da kan en låneagent komme godt med i jakten. I Norge er det sjeldent at bankene reklamerer for sine egne lån, dette gjøres gjerne av en selvstendig tredjepart kalt en låneagent.

Disse er selvstendige selskaper som kun presenterer tilbud fra forskjellige banker. Fordelen med dette er at du kan innhente tilbud fra flere banker samtidig og få alle tilbudene presentert. Dette gjør at du kun trenger fylle ut en søknad før låneagenten sender denne videre til forskjellige banker.

For deg som søker lån vil dette være svært tidsbesparende. Du kan innhente tilbud fra opptil 15 forskjellige banker samtidig ved å bare fylle ut en enkel søknad. Mange låneagenter tilbyr også personlig veiledning slik at du kommer deg best mulig gjennom søknadsprosessen.

Når du søker lån er det flere ting du må vurdere og spørre deg selv om

Hvordan vet jeg om tilbudet jeg har fått er bra?

Noe svært mange lurer på er om tilbudet de har fått er konkurransedyktig eller ei. Det er her fordelen med en låneagent virkelig kommer til nytte. Søker du gjennom en låneagent vil du kunne innhente flere tilbud samtidig. På denne måten kan du sammenligne vilkårene fra de forskjellige bankene og se hvilke banker som tilbyr konkurransedyktige vilkår og hvem som ligger over på kostnader.

Allikevel er det viktig å huske at hver bank har gjennomført en individuell vurdering når de mottok søknaden din. De har hentet inn en kredittsjekk for å avgjøre hvor høy risiko det er knyttet til å innvilge lånet ditt. Du kan derfor risikere å få svært variable svar på søknaden hos forskjellige aktører.

For mange er det en stor avgjørelse på påta seg et lån. Det er derfor verdt å stille alle de nødvendige spørsmålene og sikre en mest mulig ryddig prosess. Det er lurt å opprettholde et kritisk blikk på vurdering av lån og hvor stort behov du egentlig har for finansiering. Dette kan sørge for at du ikke påtar deg mer gjeld enn det som er høyst nødvendig og klarer å kvitte deg med gjelden igjen raskest mulig.

SØK LÅN HER

Ofte stilte spørsmål

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Nominell rente er grunnrenten som banken krever for å låne ut penger, effektiv rente er den totale kostnaden knyttet til lånet ditt, inkludert gebyrer og omkostninger.

Hvor høy rente får jeg på lånet mitt?

Hver bank vil gjennomføre sin egen vurdering av din søknad og utstede et tilbud i henhold til sine retningslinjer. Du kan derfor oppleve at tilbudene varierer i både lånebeløp og effektiv rente når tilbudet mottas.

Hvorfor kan jeg ikke søke forbrukslån med betalingsanmerkninger?

Når du søker om lån uten sikkerhet er betalingsevnen din den eneste sikkerheten banken har for pengene sine. Dette betyr at de krever god betalingshistorikk og en betalingsanmerkning vil ødelegge for dette. Du vil derfor i de fleste tilfeller oppleve avslag dersom du søker om forbrukslån med betalingsanmerkninger.

Hva er en låneagent?

En låneagent er en tredjepartsaktør som jobber med å formidle lån på vegne av bankene. Dette gjør at du enkelt kan innhente tilbud fra forskjellige aktører raskt og enkelt, for deretter å sammenligne vilkårene og velge det beste lånet.

Hva ser banken på når de gjennomfører en kredittsjekk?

Når banken gjennomfører en kredittsjekk så er det primært betalingsevne de ser på. Dette gjør de ved å innhente en kredittvurdering der de kan se inntekt, eksisterende gjeld og eventuelle eierinteresser i næringsliv.

I denne artikkelen
  • Hvordan avgjør banken en lånesøknad
  • Betydning av betalingsanmerkninger
  • Finn den beste renten på forbrukslån
  • Hvordan vet jeg om tilbudet jeg har fått er bra?