1 million hvite slaver døde i Nord-Afrika

Ny bok om handelen med hvite slaver som pågikk fram til 1800-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

THOMAS PELLOW fra Cornwall i Storbritannia var skipsgutt på onkelens båt «Francis» da marokkanske sjørøvere slo til i 1715. Båten var lastet med sardiner, men skipet ble overmannet. Det var imidlertid ikke lasten piratene var mest interessert i.

Han var bare 11 år da han og mannskapet på fem ble tatt til fange og ble sendt til Nord-Afrika. Der ble de solgt som slaver til høystbydende.

I boka «White Gold. The Extraordinary Story of Thomas Pellow and North Africa\'s One Million European Slaves» av Giles Milton får vi høre mer om denne forholdsvis lite kjente delen av verdenshistorien.

- Thomas Pellow ble tatt til fange av pirater og solgt som slave i Nord-Afrika, der han ble kjøpt av sultanen, stormannsgale Moulay Ismail, sier forfatteren Giles Milton et videointervju med Meet the Author.

Forfatteren har blant annet brukt brev som slavene skrev til sine familier, og brev til myndighetene der de ba om hjelp. Dagbøker er også blant kildene.

- Historien er basert på førstehåndskilder. Jeg har forsøkt å rekonstruere livet hans som slave i Marokko. Få vet at så mange arbeidet som slaver i Nord-Afrika. Han var én av en million, og historien hans synes jeg er en av de mest interessante, sier forfatteren videre. Giles Milton har skapt seg et navn som forfatter ved å finne fram til de ukjente historiene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer