100 000 amerikanske barn i fengsel

Shaquanda (14) dyttet skolevakten, satt inne i ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I MARS 2006 ble da 15 år gamle Shaquanda Cotton fra Texas dømt til fengsel på ubestemt tid. Forbrytelsen hennes var at hun som 14-åring hadde dyttet en skolevakt som ikke ville slippe henne inn en dag hun kom tidlig på skolen.

Under rettssaken i domstolen for mindreårige kom det fram at vakten ikke fikk noen skader, men at Shaquanda selv fikk hjernerystelse og et kutt på hånden.

Dommen på ubestemt tid innebar at hun kunne risikere å sitte innesperret fram til hun var 21 år.

Saken skapte opprør, og en lang rekke prominente personer har engasjert seg. Kritikerne mener saken er et eksempel på at det foregår en rasistisk og umenneskelig behandling av fattige svarte barn i USA, og familien har stått fram for at datteren og andre i hennes situasjon skal få hjelp.

I en lang rekke saker har Chicago Tribune avdekket grove overgrep i ungdomsfengselssystemet i Texas. Nær 90 prosent av de mindreårige innsatte i delstaten har straffer som ikke er tidsbegrenset. Ungdommene risikerer å være fengslet helt til de er 21.

I april i fjor ble Shaquanda satt fri etter massivt press - og etter å ha sittet over et år i ungdomsfengsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer