107 000 flyktninger ingen har hørt om

14 millioner er på flukt i verden i dag. Her er en av de glemte gruppene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAG MARKERES Verdens Flyktningdag over hele kloden.

Ifølge denne statistikken fra FNs Høykommisær for flyktninger (UNHCR) var det ved utgangen av 2006 over 14 millioner flyktninger i verden.

Knappe 10 millioner mennesker under UNHCRs mandat, i tillegg til 4,3 millioner palestinske flyktninger i Jordan, Libanon, Syria og de okkuperte palestinske områdene.

Og dette selv om UNHCRs oversikt verken inkluderer asylsøkere, statsløse, hjemvendte flyktninger eller de mange millionene som er på flukt i eget land.

Totalt er 38 millioner mennesker på flukt verden over, ifølge Flyktninghjelpen.

- Hvert år flytter mange av verdens innbyggere på seg. For å søke jobb, få en utdannelse eller for å bo i et bedre klima. Men for mange er det å flykte fra hjemmet sitt ikke noe valg. Det unike med flyktninger er ikke at de er langt hjemmefra. Det er at de ikke kan reise hjem, sier FNs Høykommisær for flyktninger António Guterres i sin tale for dagen, som er lagt ut på UNHCRs hjemmesider.

- Det finnes alltid muligheter for å hjelpe disse menneskene, og vi må først og fremst minne oss selv på at de ikke har valgt å reise hjemmefra, avslutter Guterres.

BARE FRA AFGHANISTAN er 2,1 millioner mennesker på flukt. Flesteparten av disse har flyktet til Pakistan (1 043 984 mennesker) og Iran (914 260).

107 000 flyktninger ingen har hørt om

Irak er nummer to på lista. 1,4 millioner irakere har flyktet til andre land, hovedsaklig til Jordan og Syria.

Dernest på lista over land flest mennesker flykter fra kommer Somalia (464 000), Den demokratiske republikken Kongo (402 000) og Burundi (397 000).

MEN VISSTE DU at over 100 000 flyktninger har dratt fra fjellandet Bhutan nordøst for India til nabolandet Nepal?

Den hinduistiske minoriteten Lhotshampa, som holder til sør i Bhutan, ble på slutten av 1980-tallet utstøtt av den buddhistiske majoriteten i landet.

Myndighetene fryktet at Lhotshampa-gruppen skulle bli for stor og at tradisjonelle bhutanske verdier skulle svekkes. Dermed satte de i verk diskriminerende lover om språk og klesdrakt, arrestasjoner og overgrep, ifølge Flyktninghjelpen som satte fokus på konflikten både i 2000 og i 2003.

Noen av Lhotshampaene flyktet, andre ble fordrevet fra Bhutan.

I 1992 gikk FNs høykommisær for flyktninger inn og opprettet flyktningleire i sør-Nepal. I dag bor altså over 100 000 flyktninger av bhutansk opprinnelse i disse leirene.

FOR ALLE OSS som automatisk tenker på Sahara og sultende afrikanske barn når vi hører ordet \'flyktninger\', er UNHCRs oversikt lærerik lesning.

Visste du for eksempel at det finnes 132 000 burmesiske flyktninger i Thailand? At det er 113 000 aserbadsjanske flyktninger i Armenia? Eller at det er over 300 000 vietnamesiske flyktninger i Kina?

Tallet på flyktninger har sunket jevnt og trutt siden 2002, men i fjor økte det noe igjen.

Likevel er det innen flyktninger i eget land vi finner den mest oppsiktsvekkende økningen. I fjor registrerte UNHCR nesten 12 millioner flere internt fordrevne flyktninger i verden, det er en økning på over 50 prosent.

Colombia, Irak, Sudan, Kongo og Uganda har alle over en million mennesker som er på flukt i eget land.

I Colombia skyldes folkeflukten langt på vei den væpnede konflikten mellom venstreradikale geriljagrupper, høyremilits og regjeringsstyrkene, ifølge Wikipedia.

I ARBEID: Unge, bhutanesiske flyktninger i leiren Timai sør i Nepal.
LHOTSHAMPA: Den hinduistiske minoriteten i Bhutan ble fordrevet og flyktet på slutten av 80-tallet.
VIL INN: 29. mai prøvde omkring 10 000 bhutaneserne å ta seg fra leire i Nepal til hjemlandet via Sikkim-provinsen i India. Ved grensa til India ble marsjen møtt med tåregass av militærstyrker.
ORD FOR DAGEN: - Også mennesker på flukt i eget land har krav på internasjonal beskyttelse, sier FNs høykommisær for flyktninger António Guterres i en videotale i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer